(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Museum of Human Rights

In Osaka is een uitgebreid museum dat aan mensenrechten is gewijd. Weliswaar niet wereldwijd, maar alle minderheden die Japan kent komen hier aan bod. En niet alleen minderheden zoals de Anui, maar ook mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld milieuvervuling. De grootste minderheid in Japan wordt echter gevormd door de Koreanen en het museum schuwt niet om de kwalijke geschiedenis te tonen,waarbij Koreanen vreselijk gediscrimineerd werden (en worden) in Japan.
Ik was verbaasd over de grote omvang van het museum en de mooie en duidelijke presentatie. Helaas was alles in het Japans. Een audiotour in het Engels die ik meekreeg gaf weinig informatie en soms ging deze automatisch aan op verkeerde plaatsen. Ik heb dat gemeld bij de dames van de receptie, die vriendelijk knikten, maar waarschijnlijk niet begrepen waar ik het over had.

De onderstaande fotoserie geeft slechts een beperkte indruk, want er mag niet gefotografeerd worden. Ik werd hierop gewezen nadat ik deze foto's al had gemaakt. Maar de foto's van o.a. de rechten van homo's geven een goede indruk hoe de presentatie van de verschillende minderheden is.

(Leestijd: 1 minuut)

Museum for Housing and Living

Op 16 mei 2019 ga ik op zoek naar dit museum in Osaka. Het is even zoeken, maar ik vind het op de 8e t/m de 10e verdieping op het adres 6-4-20 Tenjinbashi.

Vanaf de 10e verdieping heb je een bovenaanzicht van het dorp, dat zich op de 9e verdieping bevindt. Dit dorp geeft een kijkje in het leven in oud Osaka. Je kunt er doorheen wandelen en in kamers, keukens, enz. kijken. Als je wilt kun je zelfs een kimono aantrekken om in de sfeer te komen. Japanners zijn daar dol op, want ze moeten ook op iedere plekje op de foto. Ik hou het maar op mijn eigen kleren. De 8e verdieping heeft een aantal maquettes waar je kunt zien hoe zich de stad heeft ontwikkeld.

Het museum is niet groot, maar erg leuk om te bekijken.

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Kamakura, tempels en strand bij TokyoBeeld bij de Hasedera Tempel in Kamakura

Kamakura (鎌倉) is een kustplaats in de prefectuur Kanagawa, minder dan een uur rijden ten zuiden van Tokio. Het is een kleine stad en een zeer populaire toeristische bestemming. Kamakura wordt soms het Kyoto van Oost-Japan genoemd en biedt tal van tempels, heiligdommen en andere historische monumenten. Daarnaast trekken de zandstranden van Kamakura grote drukte tijdens de zomermaanden.

Ik ben hier op 12 mei 2019 met een dagtrip vanuit Tokyo. Ik ga aan de wandel om zoveel mogelijk mee te maken en te zien in de uren voordat er weer teruggereden moet worden. Dat betekent: allereerst naar de Grote Boeddha en verbolgens naar de mooie Hasederatempel. Ik wandel de Daibatsu hailing Trail en bezoek daar ook de Zeniaraibenten Shrine. Daarna loop ik dwars door de stad naar het strand waar ook een mini rockfestival is. Kortom: in een paar uur tijd doorkruis ik de stad. Een weergave daarvan vind je in onderstaande fotoseries.

Wandelen door de stad

Als ik door de stad wandel maak ik  verschillende foto's van mensen en gebeurtenissen. Zo kom ik o.a. op het Rockfestival vlakbij het strand.

Tempels in Kamakura

Kamakura is ook wel "Klein Kyoto" genoemd vanwege de vele tempels die deze plaats rijk is. Op de dag dat ik er ben kan ik er slechts een paar bezoeken: de Hasedera Tempel en de Zeniaraibenten Shrine. Natuurlijk begin ik mijn rondgang bij de Grote Boeddha, een 'must' voor de bezoeker.

Een wandeling door het bos

Om even uit de rukte van de stad te zijn loop ik de Daibatsu Hiking Trail. Door de warmte wordt dit een zware tocht, maar alleszins de moeite waard vanwege de mooie omgeving, het uitzicht op Kamakura en de verschillend etempels die langs deze route liggen.

 

(Leestijd: 1 minuut)

Gion, de oude stad

Gion is het oude stadsgedeelte van Kyoto. Hier staan nog oorspronkelijke huizen en bevinden zich de geisha's. Deze laatsten laten zich echter nauwelijks zien. De wijk is aardig om doorheen te lopen al zijn de oorspronkelijke "huizen" nu vrijwel allemaal veranderd in toeristenwinkeltjes en restaurants.

In deze wijk bevindt zich het Gion Theater waar dagelijks een show gegeven wordt met een aantal typisch Japanse culturele zaken, zoals ikebana, theeceremonie, enz.

Op 14 mei 2019 loop ik door deze wijk en bezoek de show in het theater. Op 28 april 2014 was ik ook in deze wijk en bezocht toen onder andere de geishandansen, die alleen in de maand april worden uitgevoerd. Daarbij hoorde ook een theeceremonie.

Hieronder de foto's van mijn bezoek in 2019.