(Leestijd: 1 minuut)

Museum of Human Rights

In Osaka is een uitgebreid museum dat aan mensenrechten is gewijd. Weliswaar niet wereldwijd, maar alle minderheden die Japan kent komen hier aan bod. En niet alleen minderheden zoals de Anui, maar ook mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld milieuvervuling. De grootste minderheid in Japan wordt echter gevormd door de Koreanen en het museum schuwt niet om de kwalijke geschiedenis te tonen,waarbij Koreanen vreselijk gediscrimineerd werden (en worden) in Japan.
Ik was verbaasd over de grote omvang van het museum en de mooie en duidelijke presentatie. Helaas was alles in het Japans. Een audiotour in het Engels die ik meekreeg gaf weinig informatie en soms ging deze automatisch aan op verkeerde plaatsen. Ik heb dat gemeld bij de dames van de receptie, die vriendelijk knikten, maar waarschijnlijk niet begrepen waar ik het over had.

De onderstaande fotoserie geeft slechts een beperkte indruk, want er mag niet gefotografeerd worden. Ik werd hierop gewezen nadat ik deze foto's al had gemaakt. Maar de foto's van o.a. de rechten van homo's geven een goede indruk hoe de presentatie van de verschillende minderheden is.