(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Monnik met gift tijdens Songkran

SONGKRAN, het Thaise Nieuwjaar

Songkran is feest in tempels en op straat

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar. Het geeft de periode aan waarin de zon van het sterrenbeeld Ram overgaat in dat van Stier en dit wordt jaarlijks op 13 april gevierd. Songkran, vroeger niet alleen het traditionele, maar tevens ook het officiële Thaise Nieuwjaar, is in feite verdeeld over drie dagen: van 13 tot 15 april. In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om samen met hun families dit feest te beleven.

Bij de tempels wordt zand gebracht. Hiervan maakt men kleine stoepa's. Mensen geloven dat dit voor een goede gezondheid zorgt; hoe meer, hoe beter. Songkran is altijd geassocieerd met water en er wordt eerbetoon bewezen aan oudere familieleden en vrienden door geurwater over de palmen van hun handen te gieten en daarbij een zegen uit te spreken.
Het is ook de periode van een grote schoonmaak. Hierbij worden de Boeddhabeelden in de huizen niet vergeten. Deze worden met geurwater gewassen.

Natte toestand tijdens SongkranSongkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met mensen die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen. Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen zijn het mikpunt. Sommigen hebben bakjes met wit menthol poeder vermengd met water bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Iedereen heeft veel lol en doordat het zo warm is, is het vele water een welkome verkoeling.

2017 in Chiang Mai

In april 2017 ben ik een week in Chiang Mai en maak daar het feest mee. Ik loop langs veel tempels om te zien hoe daar de stoepa's van zand worden gemaakt en hoe men daar bepaalde versieringen in kan doen. Maar ook andere rituelen zijn er volop: men kan veel beelden aanraken, stokken voor vruchtbaarheid plaatsen, en natuurlijk kan men ook overal muntjes inwerpen. Maar dat laatste kan eigenlijk in iedere tempel wel het hele jaar door!

's Morgens zie ik een processie vanuit de Wat Phra Singh waar mannen een praalwagen voorttrekken met een groot Boeddhabeeld en 's middags bekijk ik de grote optocht met praalwagens. Iedere wijk of dorp uit de omgeving presenteert zich hier, waarbij de brandweer veel water over de deelnemers spuit.Toeschouwers staan met kleine bakjes klaar om water over de verschillende Boeddha's die in de tocht meegevoerd worden te gooien.

Maar het bekendste voor de toerist is toch het elkaar nat gooien met grote hoeveelheden water!