(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Koh Samui in 2015

In september 2015 ben ik ongeveer 10 dagen op Ko Samui en verblijf in het resort Samui Pier in Bo Phut aan de noordkant van het eiland. Ik heb er een mooie bungalow met uitzicht op zee en van daaruit maak ik verschillende uitstapjes in de omgeving en maak ik ook mijn fietstochten.

Heerlijk ook om lekker te relaxen met een boek en het restaurant is bij de hand voor een hapje en een drankje. Het is buiten het seizoen, dus lekker rustig. Buiten het seizoen is ook een nadeel, want soms komt er een flinke bui, maar de tien dagen dat ik hier was, viel het allemaal reuze mee.

Samui Pier ligt een beetje in het verlengde van de landingsbaan van het vliegveld, maar de geluidsoverlast is niet opvallend. Makkelijk is wel, dat op de pier naast het resort de boot naar Ko Pangan vertrekt, dus een dagje naar de overkant is zo geregeld.

Fietsen op het eiland

Op 8 september 2015 ga ik op een gehuurde fiets richting Nathon. Ik had een dag eerder de fiets al geprobeerd en het blijkt niet allemaal even vlekkeloos te gaan, want er mankeert nog al wat aan de fiets en de versnelling blokkert regelmatig. Vooral als je omhoog moet fietsen. Dan is het afstappen en een stuk lopen. Gelukkig is de route vrij vlak; alleen aan het einde is een behoorlijke afdaling (die ik terug weer moet beklimmen!!) en de fiets houdt het redelijk. De route is mooi, al gaat het wel erg door bebouwd gebied. Op Ko Samui heb je geen wegen die dwars over het eiland gaan, dus je blijft altijd in de buurt van de kust. Maar met een tussenstop in Fisherman's Village en op een paar mooie plekken langs de kust kom ik in Nathon. Deze plaats is de eerste waar je komt als je met de veerboot vanaf Surat Thani naar Ko Samui gaat. In de plaats is niets te beleven: lunchen en weer terugfietsen!!

Een tocht langs de oostkust van het eiland moet ik op een gegeven moment echter opgeven, want de versnelling van de fiets schiet steeds terug en is het heuvel op zwaar trappen. In de hitte is dat niet erg gezond, dus blijf ik in Chawaeng hangen.

De grote Boeddha

Een belangrijke en ook leuke attractie op Ko Samui is de Big Boeddha Tempel of de Wat Phra Yai. Dit is niet alleen een toeristische attractie, maar ook een belangrijk boeddhistisch symbool voor de lokale Thaise mensen.

Er staat een meer dan 12 meter hoog Boeddhabeeld (Big Buddha), gebouwd in 1972. Het is gelegen bij Bang Rak op een klein eiland (Ko Phan), maar je kunt er via een brug en verhoogde weg komen. Rond de zittende boeddha bevinden zich ook kleinere boeddhabeelden. Het boeddhabeeld is via een verhoogde weg te bereiken en eenmaal boven heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Wat Plai Laem

Eén van Ko Samui's mooiste tempels is de Wat Plai Laem, die in 2004 is gebouwd. De tempel zelf is in de Thaise traditionele stijl gebouwd, maar het grootste deel van het complex is in Thai-Chinese stijl gemaakt. Op het complex staan twee enorme figuren: Guanyin, de godin van de dankbaarheid en een grote Chinese dikke Boeddha. Guanyin heeft 18 armen en wordt beschouwd als de beschermster van vrouwen en kinderen, zieken en armen. Ze heeft zoveel armen, zodat ze meerdere mensen tegelijk kan helpen.

De Dikke Boeddha is typisch Chinees en vertegenwoordigt gezondheid en welvaart. Het beeld is 30 meter hoog en in felle kleuren geschilderd. De Thaise tempel bevat schilderingen met afbeeldingen uit het leven van Boedha.

De noordoosthoek

Bang Rak is de naam van een strand in het noorden van Ko Samui. Ik maak hier een wandeling vanuit Bo Phut en probeer via de stranden langs de Grote Boeddha naar Choengmon te komen. Dat lukt niet, want dat wordt verhinderd door een aantal luxe resorts die hier gebouwd zijn en hun eigen bewaking hebben en die alleen betreden mogen worden door de eigen gasten.

Voor mij blijft er niets anders over om tussendoor wegen en paden te zoeken en de vele bouwvallen hier te fotograferen, want het is opvallend hoeveel niet-afgebouwde complexen hier staan. In Thailand blijven die gewoon staan tot ze in de verre toekomst overwoekerd en ineengestort zijn. Slopen kent men hier niet. Het geeft een heel vreemde sfeer aan dit gedeelte van het toeristische eiland.