(Leestijd: 1 - 2 minuten)

PHIMAI FESTIVAL

Phimai kent al meer dan 100 jaar het Phimai Festival, dat ieder jaar in het tweede weekend van november wordt gehouden. Dan staat de stad gedurende vijf dagen op zijn kop en komen duizenden bezoekers naar de jaarmarkt, de culturele evenementen met Thaise klassieke dansen, een licht- en geluidshow en als hoogtepunt de bootraces op zaterdag en zondag.

In 1989 kwam ik met een rondreis van Cross Country voor het eerst een halve dag in Phimai, waar op die dag juist de bootraces werden gehouden.

festival89 1 festival89 2


Ik ben daarna nog vele malen terug geweest vanwege mijn relatie met Song, die uit deze streek komt.

2018

In november 2018 ben ik ook terug. Van alle aktiviteiten die in het verleden werden georganiseerd, zoals kookwedstrijden, zangconcours, missverkiezingen, enz. is niet veel meer terug te vinden. Wel is de jaarmarkt er. Ieder jaar lijkt deze groter te worden. In de stad zijn vijf podia met (keiharde) muziek, de kermis is er nog en de sound- and lightshow in de Prasat Hin Phimai. Ook de tentoonstelling en keuring van de koratkat en het hoogtepunt van het hele festival: de bootraces op zaterdag en zondag.

De koratkat is een speciaal ras, dat zich onder andere kenmerkt door verschillende ogen: een geel en een blauw. Eigenaren kunnen meedoen aan een keuring en fraaie prijzen winnen.

De jaarmarkt beslaat het hele centrum van de stad. Weliswaar is het altijd erg druk en warm, maar toch zeer de moeite waard om overheen te lopen.

Het hoogtepunt van het festival wordt gevormd door de bootraces die op zaterdag en zondag worden gehouden op de Chakarat, een zijrivier van de Moonrivier. Men heeft speciaal voor dit doel een stuk van de rivier gekanaliseerd en tot racebaan gemaakt. Langs de kant heeft men kleine podia waarop muziek en dansgroepen de verschillende boten aanmoedigen. Het is een race  van dorpen en streken tegen elkaar. Niet alleen met de boot dus, maar ook met keiharde muziek. Alleen bij de officiële finish zit een groep traditionele Thaise muziek te spelen.

Een filmpje geeft de sfeer tijdens deze races weer: