(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Wat Luang Phor Toh

Wat Luang Phor Toh wordt gebouwd ter nagedachtenis van Somdet Phra Phutthachan (Somdej Toh), een van de beroemdste boeddhistische monniken tijdens de Rattanakosin-periode.

Deze tempel wordt gebouwd in Sikhio in de provincie Nakhon Ratchasima vlak langs de snelweg van Saraburi naar Korat. Er wordt al jaren druk gebouwd en sinds de eerste steen zijn er veel Thai die dit complex bezoeken.
Sorapong Chatree, een zeer beroemde Thaise filmacteur, financierde de aankoop van het land en de bouw van de tempel, die ook wordt gefinancierd in de vorm van donaties van gelovigen. Ook wij hebben in 2003 ons steentje bijgedragen: onze handtekeningen staan op een balk, die ter ondersteuning van een brug moest dienen en natuurlijk hebben we ook een financiële bijdrage geleverd. Sindsdien komen we regelmatig terug om te zien hoe de bouw vordert.

 2003

2003

2007

2007

 2008

2008

 2010

2010

 2011

2011

 2016

2016

Dagelijks komen sinds het begin van de bouw honderden bezoekers, die op alle mogelijke manieren hier kunnen bidden en hun geld achterlaten. Je kunt dakpannen kopen, bloemen, wierook, souvenirs, kortom: er is een levendige handel. Naast de grote tempel worden allerlei andere gebouwen geplaatst, die in de loop der tijd ook meer vorm en inhoud krijgen en langzamerhand een functie krijgen op het totale complex.

Als je geïnteresseerd bent in de voortgang van de bouw dan kan je dat volgen via onderstaande series:

2003: ons eerste bezoek

In  2003 komen we voor het eerst bij deze tempel in aanbouw. Vanaf de snelweg is het een indrukwekkend gezicht en wekt onze nieuwsgierigheid:

2007: kijken hoe het vordert

Het leek ons wel leuk om nog een keer te gaan kijken hoe de bouw van de tempel vordert. Na vier jaar moet er toch aardig schot in zitten, maar dat valt tegen. Het aantal werkenden aan het complex is beperkt, dus de bouw vordert langzaam.

2008: weer een jaar verder

We gaan nog een keertje kijken, maar zien nog niet echt veel vooruitgang:

2010: schiet het al op?

Weer vier jaar later zien we dat de tempel er al veel beter uitziet. Het aantal bezoekers blijft toenemen en iedere keer als we hier komen is het drukker. Leuke bijkomstigheid hier is, dat er in een hele grote keuken gratis soep wordt geserveerd. Een vrijwillige bijdrage wordt verwacht.

2011: er wordt steeds meer gebouwd

Wat we al eerder hadden geconstateerd zien we deze keer nog meer: er worden allerlei gebouwen op het complex gebouwd.

Op bezoek in 2016

In 2016 zijn we weer een keer terug en daarvan geeft onderstaande fotoserie een impressie:

2019: nog steeds "in aanbouw"

Op 3 november 2019 rijden we nog eens naar deze tempel waar het op deze zondag een drukte van belang is. De initiatiefenemer van deze tempel, de actuer Sorapong Chatree, is aanwezig om geld in te zamelen met o.a. zijn handtekening.