(Leestijd: 1 - 2 minuten)

AOI MATSURI, mooi festival

aoi

De Aoi Matsuri (葵 祭) is een van de drie beroemdste festivals van Kyoto en vindt plaats op 15 mei. De belangrijkste attractie van het festival is een grote parade in Kyoto, met meer dan 500 mensen gekleed in de aristocratische stijl van de Heian-periode (794-1185). Men loopt van het keizerlijk paleis naar de Kamo-heiligdommen. Aoi is Japans voor Hollyhock, en het festival is vernoemd naar de stokroosbladeren die door de leden van de processie worden gedragen.

De Aoi Matsuri begon in de 7e eeuw, hoewel de precieze oorsprong onzeker is. Er waren zeer waarschijnlijk natuurrampen die vermoedelijk veroorzaakt werden door de goden van de Kamo Shrines. Nadat de keizer offers had gebracht aan de goden, verdwenen de rampen en begon een traditie. De officiële naam van het festival blijft Kamo Matsuri vanwege de associatie met de heiligdommen.

Tegenwoordig illustreert de massale processie de eerbied waarin het festival zou zijn gehouden. Er zijn mannen te paard, reusachtige boeketten bloemen, sierlijk versierde ossenkarren en een groot gevolg van vrouwen in kimono die de Saio vergezellen.

Traditioneel was de Saio een jong vrouwelijk lid van de keizerlijke familie die diende als de hogepriesteres van de Kamo Shrines. Tijdens festivals voerden de Saio rituelen uit bij de heiligdommen. In het moderne tijdperk wordt elk jaar een andere ongehuwde vrouw uit Kyoto geselecteerd om als Saio te dienen. Ze moet door zuiveringsceremonieën gaan voor het festival en wordt door de processie op een draagstoel genomen.

Op 15 mei 2019 ben ik op dit festival aanwezig en bekijk de optocht en zie de races bij Shimogamo Shrine.