(Leestijd: 1 - 2 minuten)

kaart AyutthayaAYUTTHAYA

Algemeen

Ayutthaya, officiële naam: Phra Nakhon Si Ayutthaya is een Thaise provincie in het centrale gedeelte van Thailand.
De oppervlakte bedraagt 2556,6 km² en het is daarmee de 62e provincie qua omvang in Thailand. De provincie ligt op ongeveer 76 kilometer van Bangkok. Ayutthaya grenst kloksgewijs vanaf het noorden aan de provincies: Ang Thong, Saraburi, Pathumthani, Nonthaburi, Nakhon Pathom en Singburi.

De provincie is onderverdeeld in 16 districten (Amphoe), die weer onderverdeeld zijn in 209 gemeenten (tambon) en 1328 dorpen (moobaan).

1. Phra Nakhon Si Ayutthaya
2. Tha Ruea
3. Nakhon Luang
4. Bang Sai
5. Bang Ban
6. Bang Pa-in
7. Bang Pahan
8. Phak Hai
9. Phachi
10. Lat Bua Luang
11. Wang Noi
12. Sena
13. Bang Sai
14. Uthai
15. Maha Rat
16. Ban Phraek

 

Liggende Boeddha in Ayuttaya

Eerste bezoek in 1994

Tijdens een groepsreis doe ik Ayuttya aan. Omdat er op die dag nog meer bezoeken op het programma  staan is er niet al teveel tijd om te kijken. Een uurtje rondkijken is niet echt veel om goed rond te kunnen kijken. Wel heb ik een goede indruk om te beslissen er ooit nog eens terug te komen om deze oude stad goed te bekijken.

De liggende Boeddha (hier op de foto uit 1994) tussen de eeuwenoude ruïnes maakte indruk.

Boeddhabeeld

De oude stad

Op 27 december 2012 is de gelegenheid lom deze oude stad nogmaals te bezoeke en we er ook de tijd voor kunnen nemen. We bezoeken de Wat Phra Mongkhon Bophit, de Wat Si Sanphet, de Wat Ratburana en de Wat Mahathat. Vier voorbeelden van de vele ruïnes die hier nog staan.

De ruìnes geven een indruk hoe groot en machtig deze stad vroeger was, die in 1767 door de Birmezen volledig verwoest werd.

Tung Buachom Floating Market

Ergens langs de weg tussen Bangkok en Korat ligt sonds 2013 een nieuwe "drijvende markt". Je kunt er met een bootje varen, maar vooral veel kopen in de vele winkeltjes of eten in de restaurantjes.