(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Bago, een oude hoofdstad

Monniken lunchen in het kloosterBago is twee maal de hoofdstad van een rijk in Myanmar geweest. Aan het begin van onze jaartelling vestigden de Mon zich in het riviergebied van de Irrawaddy en stichtten een rijk met hoofdstad Pegu (Bago). In de 11e eeuw werden de Mon verslagen door de Birmanen, die het Eerste Birmaanse koninkrijk (1044-1287) stichtten met als hoofdstad het noordelijker gelegen Pagan. Na de invallen van de Mongolen in 1287 viel het Eerste Birmaanse koninkrijk uiteen in diverse staatjes. Het Mon-koninkrijk herrees met wederom Bago als hoofdstad.
In 1539 veroverden de Birmanen Bago. Koning Bayinnaung stichtte het Tweede Birmaanse koninkrijk (1539-1572) met Bago als hoofdstad. Deze koning voerde ook oorlogen tegen Siam (Thailand) en veroverde in 1569 de Siamese hoofdstad Ayutthaya. De veroveringen hielden overigens niet lang stand. In 1635 werd de hoofdstad van het Tweede Birmaanse koninkrijk overgebracht van Pegu naar Ava. (Bron: Wikipedia) In Ava komen we later op deze reis.

Op 9 oktober 2012 bezoek ik deze stad. Eerst naar het Maha Kalyina Sima Klooster waar we uitgebreid kunnen zien hoe de vele monniken daar hun maaltijd gebruiken. Na de gongslag komen ze in keurige rijen naar de eetzaal. Dan naar de Shwegugale Pagode, een kleine versie van de Shwedagon Pagode in Yangon, maar ook erg mooi.
Ook bezoeken we een schooltje waar we schriften en pennen geven. Ik neem een kijkje in de verschillende klaslokalen. Tot slot bekijken we de liggende Boedha, die niet zo indrukwekkend is als die in Yangon, maar toch een bezoekje waard. Een beeld in de buurt toont vier Boeddha's met daar omheen verschillende beelden, die Boeddha als leermeester uitbeelden.
Aan het eind van deze drukke dag rijden we met de trein terug naar Yangon.