(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Bali, een schilderachtig eiland

Bali is een Indonesisch eiland, tevens een Indonesische provincie ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km². Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees en Indonesisch spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

Bezoek in 1991/1992

Ik kom in 1991 voor de eerste keer op dit eiland aan het einde van een groepsreis door Indonesië via Sumatra, Java en Bali (8 december 1991t/m 7 januari 1992). We verblijven in een guesthouse in Ubud en van daaruit worden verschillende tripjes over het eiland gemaakt. Tijdens een rondreis over het eiland bezoeken we o.a. de vleermuizengrot. Ook een bezoek aan Kuta was natuurlijk een must. In Denpasar bezocht ik nog een uitgebreide tempelceremonie.

tempelfeest

Tempelceremonie in Denpasar

Tempelceremonies zijn een regelmatig voorkomend fenomeen op Bali. In Denpasar heb ik op zondag 5 januari 1992 zo'n ceremonie kunnen zien, al worden toeristen niet op het eigenlijke tempelterrein toegelaten. Maar er is genoeg te zien rond de tempel: mensen die komen en gaan met of zonder offers, marktkramen tijdens de ceremonie wordt er naast de tempel hevig gegokt op hanengevechten.

Na afloop van de ceremonie komt iedereen weer naar buiten. Sommige bezoekers zijn bevangen door geesten en worden door anderen in bedwang gehouden. Hun trance neemt toe naarmate er meer rondjes rond de tempel gelopen worden. Tot slot krijgen ze een kris in handen waarmee ze zich in de hartstreek steken. Hoeveel kracht ze ook zetten, ze verwonden zich niet. De kris dringt niet door de huid, maar wordt helemaal krom gebogen.

 

Terug in 1992

In 1992 ben ik op 23 juli alweer terug aan het begin van een rondreis langs de kleine Soenda-eilanden en Sulawesi. Dit keer verbleven we slechts twee dagen op het eiland: aan het begin voor een rondrit waarbij we o.a. de Bersakih tempel en een zoutwinning aan de kust bezoeken.