(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Kart van Thailand met de provincie Bangkok

BANGKOK - KRUNGTHEP

De stad

Bangkok (Thai: กรุงเทพมหานคร, Krung Thep Maha Nakhon) is de hoofdstad en met 8.280.925 geregistreerde inwoners (2010) tevens de grootste stad van Thailand. De bevolking van de hele agglomeratie Bangkok, die zich tot buiten de grenzen van de gelijknamige provincie uitstrekt, wordt geschat op zo'n 15 miljoen inwoners. De stad is gevestigd op de oostelijke oever van de rivier de Menam (Chao Phraya), dicht bij de Golf van Thailand.

Vrijwel al onze reizen naar Thailand beginnen en eindigen in deze intrigerende stad. Welke reis we ook gepland hebben door Thailand, Bangkok is een vast onderdeel voor minimaal een paar dagen aan het begin of het einde van de vakanties.

De langste naam ter wereld

Bangkok kent de langste plaatsnaam ter wereld:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilokphop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Maha Sathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathatthiya Witsanumum Prasit.

of vertaald:

Grote stad der engelen en onsterfelijken, opperste schatkamer van godsgeschenk de smaragdgroene Boeddha, onneembare stad van het koninkrijk Ayutthaya, grootse hoofdstad van de wereld begiftigd met de negen kostbare edelstenen, blije stad van koninklijke domeinen en huizen en het voortreffelijke koninklijk paleis gelijk het hemelse verblijf van gereïncarneerde geesten, stad gegeven door Indra en gebouwd door Vishnukarn.

 

De meeste Thai leren de naam wel, maar begrijpen deze niet volledig, omdat de naam geen hedendaags Thai betreft.

50 districten

Bangkok kent 50 districten. Als je met de auto door de stad wilt rijden is het makkelijk om te weten waar deze zich bevinden, want op de borden zie je alleen maar de namen van deze districten. Nergens vind je een bord met bijv. Saraburi (als je naar het noorden wilt) of Chonburi (als je naar het oosten wilt). Deze namen zie je alleen op sommige gedeelten van de ringweg en als je de stad al bijna uit bent.
Dus opgelet automobilisten: leer de districten, zodat je in ieder geval kunt bepalen of je wel in de goede richting rijdt!

districten Bangkok

Geschiedenis van de stad

oudbangkokBangkok is de hoofdstad van Thailand geworden in 1787. De voormalige hoofdstad Ayutthaya was overwonnen en verwoest door de Birmezen in 1767. Een generaal en gouverneur van de provincie Tak, generaal Taksin, had Ayutthaya moeten ontvluchten en zag desondanks kans om de rest van het Birmese leger uit Centraal Thailand te verdrijven. Hij kroonde zichzelf tot koning in 1770 en stichtte in eerste instantie een nieuwe hoofdstad in de provincie Thonburi aan de westoever van de Chao Phraya rivier. 

Later liet de opvolger van Taksin, koning Rama I, de hoofdstad verplaatsen naar de oostoever waar de stad nog beter te verdedigen zou zijn tegen aanvallen vanuit Birma. Hij
liet de stad bouwen op puin dat uit de voormalige hoofdstad Ayutthaya werd aangeleverd per boot. Het bouwplan van de stad moest in grote lijnen overeenkomen met dat van Ayutthaya. Het koninklijk paleis en de daarbij behorende tempel zouden het hart van de stad moeten gaan vormen. Op de plek die daarvoor aangewezen was- het eiland Rattanakosin - woonde een groep invloedrijke Chinese kooplieden die daarvoor moesten verhuizen. Zij kozen een locatie ten zuiden van hun vorige wijk die later uitgroeide tot "Chinatown".

nieuwbangkokBangkok is nu een enorme metropool die 560 vierkante kilometer beslaat en een inwoneraantal heeft van meer dan 10 miljoen zielen.
De khlongs (kanalen), die in het begin van Bangkok het beeld bepaalden, zijn voor een groot deel gedempt en nu zijn dat de doorgaande routes voor het gemotorsieerde verkeer, dat zodanig snel is toegnomen, dat de stad regelmatig verstopt zit.

Dat Bangkok toch een zeer plezierige stad is om te vertoeven komt door de vele plaatsen die te bezoeken zijn als toerist, maar ook door de vele mogelijkheden van winkelcentra, markten en uitgaan. Bangkok is een intrigerende stad, die oost en west met elkaar verbindt.

Het logo van de stad

De Wat Arun geldt als "logo van de stad". Deze beroemde chedi (pagode) kun je vinden aan de oever van de Chao Praya rivier.

Wat Arun in de avond

Lak Meuang

In dit schrijn, in 1782 opgericht door koning Rama I, vind je de stadspilaar die de oprichting van het nieuwe Bangkok voorstelt.

Dit heiligdom was het eerste gebouw in zijn nieuwe hoofdstad, het paleis en andere gebouwen werden later gebouwd. De geest van de pilaar is een godheid die over de stad waakt.

Op ieder moment van de dag tref je hier wel Thai aan die een offer komen brengen en geloven dat de pilaar hun wensen kan doen uitkomen.