(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Fietsen door Bangkok

In Bangkok zijn verschillende organisaties waar je kunt boeken voor een fietstocht. In september 2005 verbleef ik enkele dagen in Bangkok en heb toen meegedaan aan een fietstocht.
Mijn keuze viel op Recreational Bangkok Biking Ltd. van André Breuer, een Nederlander die met zijn Thaise vrouw in Bangkok woont en al verschillende jaren fietstochten organiseert.

Een kort verslag

Omdat je in Bangkok altijd rekening moet houden met verkeersopstoppingen vertrek ik vroeg uit mijn hotel, want ik moet me om 8 uur melden op het vertrekpunt. Deze morgen zijn er echter geen files (!!) en ben ik met de taxi al om 7.20 op het vertrekpunt.

Daar krijg ik een kop koffie en maak ik kennis met André en zijn vrouw en een Nederlands paar, dat ook aan de fietstocht deelneemt. Als de laatste deelnemer, een Zwitser, zich heeft gemeld krijgen we de regels uitgelegd: voorzichtig rijden, goed uitkijken en bij elkaar blijven....
Het eerste deel fietsen we door de wijk waar André woont en dat gaat goed al moet je er wel rekening mee houden, dat men hier links rijdt, dus dat is even opletten!
Daarna gaan we de grote weg op, waar verder alleen maar auto's zijn te bekennen. Alles gaat goed zolang je je maar aan de belangrijkste Thaise verkeersregel houdt: ik rij hier en alle andere weggebruikers moeten maar om me heen!

Het grootste deel van de fietstocht gaat door gedeelten van de stad, waar je normaal nooit komt en waar het zeer rustig is; je hebt er geen idee van, dat je in een verschrikkelijk grote en drukke stad bent. Files zijn hier in elk geval niet te bekennen! (Behalve wij zelf dan als we met ons vijven achter elkaar rijden)

Het eerste deel gaat door een sloppenwijk en we bezoeken daar een schooltje en een soort kinderopvang. We fietsen - en lopen - door zeer nauwe straatjes en verbazen ons er over hoe mensen daar de weg ooit kunnen terug vinden. André bekent ons, dat hij er ook de nodige tijd over heeft gedaan om een goede route te vinden. Afwijken van de route kan niet, want dan weet hij de weg ook niet meer.

We bezoeken een oude tempel en verdwijnen daarna in Groen Bangkok. We zijn dan inmiddels wel met een bootje de rivier Chao Praya overgestoken. We komen in een schitterend stiltegebied waar weinig mensen wonen. Nooit geweten dat Bangkok zo'n groot groen hart heeft. We rijden over hele smalle betonpaden en moeten aardig balanceren: niet naar rechts en niet naar links uitwijken, want dan val je in de plomp!! Bij de bochten (rechte hoeken van 90o) moet je goed opletten dat je ze niet te ruim neemt, want ook dan kan het fout gaan. Gelukkig zijn de fietsen goed te besturen en belandt er niemand naast het pad.

We onderbreken de tocht regelmatig voor een verfrissing en de lunch en via een tweede oversteek over de rivier komen we weer in het drukke Bangkok waar we om ongeveer 13.00 uur weer bij het huis van André arriveren.
Hij wil geen fooi, maar op de balie staat een grote pot waar geld in gedaan kan worden. André zamelt namelijk geld in voor kinderen met Aids. Een prima slot voor een mooie en warme, maar beslist geen vermoeiende tocht. En zeker de moeite waard!

Foto's van de tocht