(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Fietsen in Bangkok

Ik heb tweemaal een fietstocht gemaakt in Bangkok: in 2005 en in 2009. Het is erg leuk om te doen en zeker een aanrader voor iedereen die eens iuets anders van Bangkok wil zien dan winkelcentra of uitgaansleven. Omdat het in het algemeen te warm voor me is in de stad, heb ik besloten om niet zo vaak meer te fietsen. Maar een leuk idee is het zeker en ik heb beide keren genoten van de tocht.
In Bangkok zijn verschillende organisaties waar je kunt boeken voor een fietstocht. Even googelen en je vind ze wel.

Fietsen in 2005

Mijn keuze viel dit jaar op Recreational Bangkok Biking Ltd. van André Breuer, een Nederlander die met zijn Thaise vrouw in Bangkok woont en al verschillende jaren fietstochten organiseert. Met nog een aantal andere toeristen uit o.a. Australië ga ik op pad.

Het grootste deel van de fietstocht gaat door gedeelten van de stad, waar je normaal nooit komt en waar het zeer rustig is; je hebt er geen idee van, dat je in een verschrikkelijk grote en drukke stad rondrijdt.

Het eerste deel gaat door een sloppenwijk en we bezoeken daar een schooltje en een soort kinderopvang. We fietsen - en lopen - door zeer nauwe straatjes en verbazen ons er over hoe mensen daar de weg ooit kunnen terug vinden. André bekent ons, dat hij er ook de nodige tijd over heeft gedaan om een goede route te vinden. Afwijken van de route kan niet, want dan weet hij de weg ook niet meer.

We bezoeken een oude tempel en verdwijnen daarna in Groen Bangkok. We zijn dan inmiddels wel met een bootje de rivier Chao Praya overgestoken. We komen in een schitterend stiltegebied waar weinig mensen wonen. Nooit geweten dat Bangkok zo'n groot groen hart heeft. We rijden over hele smalle betonpaden en moeten aardig balanceren: niet naar rechts en niet naar links uitwijken, want dan val je in de plomp!! Bij de bochten (rechte hoeken van 90o) moet je goed opletten dat je ze niet te ruim neemt, want ook dan kan het fout gaan. Gelukkig zijn de fietsen goed te besturen en belandt er niemand naast het pad.

We onderbreken de tocht regelmatig voor een verfrissing en de lunch en via een tweede oversteek over de rivier komen we weer in het drukke Bangkok waar we om ongeveer 13.00 uur weer bij het huis van André arriveren.
Hij wil geen fooi, maar op de balie staat een grote pot waar geld in gedaan kan worden. André zamelt namelijk geld in voor kinderen met Aids. Een prima slot voor een mooie en warme, maar beslist geen vermoeiende tocht.. En zeker de moeite waard!

Fietsen in 2009

Met twee reisgenoten maak ik op 14 maart 2009 een fietstocht door de stad. We fietsen door smalle straatjes en steken de rivier over via de Rama VIII brug om verder door Thonburi te rijden. Het lijkt af en toe meer op manoeuvreren over de smalle paadjes en door de steegjes, dan op fietsen. We stoppen bij verschillende tempels en een werkplaats waar bronzen schalen worden gemaakt. Als we weer met de pont de rivier overgestoken zijn krijgen we ijskoffie en koopt Nok (onze fietsgids) een paar Thaise snacks voor ons. We fietsen verder over een ophaalbrug en Nok zingt bij de Grote Schommel een liedje voor ons.