(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Standbeeld van RamaVI bij de ingang van het Lumphinipark

LUMPHINIPARK: groene hart van Bangkok

Het Lumphinipark is één van de weinige “groene longen” in Bangkok. Het ligt ingesloten tussen Thanon Ratchadamri, Thanon RamaIV, Thanon Withayu en Thanon Sarasin. De hoofdingang is vlakbij Silom, waar je gemakkelijk met de ondergrondse (Station Silom) of skytrain (Station Sala Daeng) kunt komen.
Het park is genoemd naar de geboorteplaats van Boeddha in Nepal.

Het park

De hoofdingang wordt gedomineerd door een groot standbeeld van Koning Rama VI.
In het midden is een groot meer gemaakt. Hier kun je een roeiboot huren of met een waterfiets in de vorm van een zwaan ronddobberen.
Verder kun je in het park lekker wandelen, picknicken, eten bij één van de eetstalletjes of in het restaurant, kortom: voor even rust in de hectische stad is dit de plek om naar toe te gaan.

Fitness in het Lumphinipark in Bangkok

Lekker sporten

’s Morgens vroeg wordt het park bevolkt door de sportieve mens: je ziet tientallen mensen joggen. Let wel dat je allemaal de goed richting op loopt!! Het parcours is zo'n 2,5 km lang.
Overal staan mensen oefeningen te doen. Op een aantal plaatsen staan apparaten waarmee je je lichaam verder kunt trainen. Ook worden er lessen gegeven: in t’ai chi, stijldansen, vechtsport, aerobics, enz. Kortom, een bezig geheel op de vroege ochtend. Vooral op de zondagmorgen is het hier al heel vroeg heel erg druk en op die dag ben ik een paar keer wezen kijken als ik in Bangkok was.

Om 8 uur schalt het Thaise volkslied door het park en staat iedereen als een blok stil om meteen weer door te gaan zodra de laatste noot heeft geklonken.

Vanaf 10.00 uur kun je er ook fietsen. Die tijd wordt goed gecontroleerd, omdat voor die tijd nog heel veel lopers op hetzlfde parcours zijn.

Presentatie van Thaise cultuur

Het Lumphinipark wordt ook vaak gebruikt voor culturele en muzikale manifestaties. In januari 2018 vond er gedurende een paar dagen een grote manifestatie plaats waarbij de cultuur uit de verschillende regio van Thailand werd gepresenteerd. Optredens van dans- en muziekgroepen, speciale aandacht voor producten uit die streken en vooral veel eten. Daardoor kun je goed zien hoe de verschillen tussen die regio's zijn.
Hieronder een impressie van deze manifestatie die we in 2018 tweemaal hebben bezocht.

drums

Thaise cultuur in een optocht

In 2015 waren we ook al op deze culturele manifestatie in het park. Dat jaar waren we ook getuige van een grote optocht met allerlei onderdelen van de Thaise cultuur, die vanaf het stadion naar het Lumphinipark trok. Met ongeveer 1000 deelnemers kregen we een mooi overzicht van de vele verschillende klederdrachten, die in Thailand nog gangbaar zijn. Ik heb veel foto's kunnen maken op het verzamelpunt, maar ook van de optocht zelf staan foto's in onderstaande serie.

Kransleggen bij Koning Rama VI

Op 25 november 2016 ben ik in het park en zie een drukte bij het standbeeld van Rama VI. Het blijkt dat er kransleggingen plaatsvinden. Verschillende groepen, waaronder een aantal scholen, leggen een krans en gaan daarna natuurlijk met de hele groep op de foto. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé.
De aanleiding voor deze ceremenie werd me helaas niet duidelijk, ondanks een aantal verwoede pogingen om in het Engels en mijn gebrekkig Thaideze te achterhalen.