(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Markten in Bangkok

Bangkok kent veel markten. Op deze site wil ik er een aantal weergeven, die ik in de loop van de tijd heb bezocht.

Bloemenmarkt

14 februari 2018 ga ik naar de bloemenmarkt bij de rivier. Hier schijnt het 's morgens vroeg een drukte van belang te zijn, maar zo vroeg kan ik er helaas niet zijn. Later op de ochtend is er toch ook nog volop te zien (en te ruiken!) en wordt er hard gewerkt om allerlei bloemstukken en bloemversieringen te maken.

Amulettenmarkt

Amuletten kopen op de markt in BangkokDe amulettenmarkt in BangkokDe amulettenmarkt in Bangkok is gesitueerd rond de Wat Mahathat vlakbij Sanam Luang.

Kooplui stallen hun waren uit op kleedjes, anderen doen het wat luxer met een heus kraampje. Het hoofdbestanddeel van de koopwaar bestaat uit amuletten: kleine afbeeldingen van Boeddha en godheden uit het hindoeïsme die voornamelijk ter bescherming van de drager moeten dienen. Ook zijn amuletten in andere vormen te verkrijgen, zoals bijv. van een phallus die dient om de potentie van de man te verhogen.
Maar er worden ook allerlei andere zaken die op de een of andere manier met religie te maken hebben aangeboden, zoals bidsnoeren en boeddha's in vele soorten en maten.

Op de markt zie je veel monniken en mensen in risicovolle beroepen, die een beroep doen op de geheime krachten van deze amuletten.

De straten waarin deze markt zich bevindt ademen een soort 'religieuze sfeer': naast de vele straatverkopers zijn er ook veel winkels met soortgelijke koopwaar, medicijnen op kruidenbasis en traditionele massage. Kortom: alles wat goed is voor gezondheid van de inwendige en uitwendige mens is hier te halen.

Chatuchak Weekend Markt

Chatuchak Weekend MarktDit is de grootste markt van Thailand met ongeveer 6000 kramen/winkeltjes. Iedere zaterdag en zondag tussen 8 uur 's morgens en 6 uur 's avonds drommen hier de mensen naar toe. Tegenwoordig is de markt gemakkelijk te bereiken met de skytrain (eindstation Mo Chit) of met de ondergrondse (station Chatuchak Park).

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op deze markt wel kopen: zijde en Thaise traditionele beeldjes, kleding (óók is er een hele afdeling 2e handskleding), vechthanen en vechtvissen, huisdieren, maar ook andere dieren, meubilair, schilderijen, planten, groente, fruit, kruiden, keukengerei, medicijnen, schoonheidsartikelen, enz.
Daarnaast treden er veel straatartiesten op, zingen kinderen om geld in te zamelen voor hun school en je kunt overal lekker eten. En natuurlijk kun je ook je geluk beproeven door een lot te kopen van de staatsloterij bij één van de vele verkopers.

De hele markt is ongeveer 5 voetbalvelden groot en het is er iedere weekend razend druk en daar moet je dus wel tegen kunnen. Om niet te verdwalen zijn er op verschillende plekken borden met plattegronden geplaatst, zodat je altijd de weg weer terug kan vinden. Iedere keer als we op een zaterdag of zondag in Bangkok zijn (en we hebben zin om ons in de drukte te storten), gaan we hier wel een kijkje nemen.

Pahurat

Pahurat is de Indiase wijk in Bangkok en ligt pal naast Chinatown. Ook hier is een uitgebreide markt met voornamelijk textiel en alles wat je daar bij kunt bedenken: van knopen tot uitgebredie versieringen. Natuurlijk kun je hier ook kleding laten maken.

Pratunam, kleding in overvloed

Pratunam is een uitgebreide markt waar handelaren, maar ook gewone consumenten, kleding en stoffen kunnen kopen en een heleboel aanverwante zaken. Vlakbij de Bayoke toren is deze markt te vinden. Heel veel winkeltjes waar je doorheen kunt dwalen op zoek naar iets leuks.

Suan Lum Night Bazar (Lumphini)

De nachtmarkt in Bangkok bij het Lumphinipark was jarenlang de grootste trekpleister om 's avonds naar toe te gaan. De markt is in 2011 gesloten en sinds die tijd is het een grote kale vlakte (2018). De markt is later heropend in Lad Prao.

De markt bezocht ik 2004 en 2008. De fotoserie hieronder dateert uit 2008.