(Leestijd: 5 - 9 minuten)

Tempels in Bangkok

Tempels in Bangkok

Bangkok heeft ontzettend veel tempels waarvan er in de loop van de tijd de nodige zijn bezocht. Maar het Boeddhisme vind je niet alleen in tempels, want bij ieder huis staat een zogenaamd "geestenhuisje" om de goden van de grond waarop het huis is gebouwd een plaats te geven en te eren.

Wat Arun

Wat Arun is een boeddhistisch tempelcomplex in Bangkok in Thailand, vernoemd naar de god Aruna (god van de dageraad).
De Wat Arun heeft een centrale grote pagode (prang) van 79 meter hoog en is gebouwd volgens de Khmerarchitectuur. Daaromheen staan nog vier kleinere prangs en vier mondops. Hij is rijkelijk versierd onder andere met stukjes porselein.

In 2007 heb ik de Wat Arun bezocht en heb daar onderstaande foto's gemaakt.

Wat Saket: de Gouden Berg

De Wat Saket is gelegen op een kunstmatige "berg", die ontstond toen een stoepa op die plaats in elkaar zakte vanwege de te zachte ondergrond.
De stoepa is door Rama IV gebouwd en het complex er omheen door Rama V, die er een reliek van Boeddha in deed.

Vanaf de stoepa heb je een prachtig uitzicht over Bangkok. De foto's hieronder zijn van de wandeling naar de top en van de stoepa zelf.

Het heiligdom bij het Erawan hotel

Het altaar bij het Erawan is in de jaren vijftig neergezet nadat tijdens de bouw van het complex allerlei ongelukken gebeurden. De oorzaak zag men in het feit, dat de bouw begonnen was zonder de geesten van de grond een goede behuizing aan te bieden. Daarom heeft men dit geestenhuis gebouwd waarna er geen ongelukken meer gebeurd zijn. Om die reden wordt het vanaf dat moment gebruikt als een soort bedevaartplaats om geluk af te smeken.
Het is een komen en gaan van mensen bij dit altaar, die allemaal op de een of andere manier een offer brengen, bidden of een dans laten uitvoeren. Zij overladen het altaar met bloemenkransen, houten olifantjes, fruit en andere offergaven. Deze worden er overigens met dezelfde snelheid weer verwijderd omdat anders alles te vol zou worden.
Het altaar is gewijd aan Brahma en zijn olifant Erawan.

Op 19 januari 2018 blijf ik een tijdje kijken naar alles wat zich hier afspeelt en heb ik de volgden fotoserie gemaakt:

Op 9 december 2006 heb ik hier ook al eens een fotoserie gemaakt:

Wat Pathum: kleine tempel tussen de grote winkelcentra

Al vele jaren komen we in Bangkok en bezoeken daar regelmatig de grote winkelcentra die je in het Siam-district kunt vinden.
Al die grote centra zijn in de laatste jaren verrezen en vormen het kloppend hart voor de shopping liefhebber. Standvastig als een kleine held is er ook nog een tempel in het gebied: de Wat Pathum.

Iedere keer als we gaan winkelen neem ik me voor ook eens een kijkje te nemen bij deze tempel. En op 13 januari 2015 komt het er eindelijk een keer van.
Het is een kleine, maar zeer mooie tempel en het hele complex is een oase van rust tussen al het hectische geweld er omheen: harde reclames, verkeer en skytrain.

Hieronder een paar beelden van deze tempel, die beslist de moeite van een bezoek waard is als je toch een keer in de buurt bent. Tevens een mooi rustpunt om even bij te komen van de drukte van de stad.

Wat Phra Kaew en Koninklijk Paleis

Dit complex heeft een oppervlakte van 218.400 m2. Het wordt omringd door een muur, die in 1783 is gebouwd. De totale lengte van de vier muren is 1900 meter. Binnen deze muren zijn regeringsgebouwen en de Koninklijke Kapel van de Jaden Boeddha - Wat Phra Kaew - gelegen.
Na de val van Ayuttayah werd Thonburi de hoofdstad en werd wet en orde weer hersteld. Rama I echter verplaatste de hoofdstad naar de andere kant van de rivier Chao Praya, en dit was het begin van het huidige Bangkok. Na het bouwen van forten en tempels, bouwde hij het paleis, dat niet alleen als zijn woonplaats diende, maar ook zijn regeringsgebouwen huisvestte.
Dit paleis is bekend geworden onder de naam “Het grote Paleis” en is nu een complex waarop veel verschillende gebouwen staan. De opvolgers van Rama I hebben allemaal hun steentje bijgedragen aan het ontstaan van dit complex
De Wat Phra Kaew bevat de Jaden Boeddha, een belangrijk beeld in het Thaise boeddhisme. De Boeddha heeft drie verschijningsvormen overeenkomstig de drie seizoenen: het regenseizoen, het droge seizoen en het koude seizoen. De koning brengt iedere keer met veel ceremonieel de passende kleding voor het seizoen aan.

Het paleis is één van de hoogtepunten van Thaise architectuur en een absolute must voor iedere bezoeker van Bangkok. Dat heeft overigens wel tot gevolg, dat het er altijd razend druk is. Zeker op boeddhistische feestdagen als er ook nog speciale ceremoniën worden gehouden.
Ik heb het paleis verscheidene keren bezocht in de loop van de tijd . Thai mogen gratis naar binnen en "farang" (buitenlanders) moeten een behoorlijke entree betalen.
Let er op dat de juiste kleding gedragen wordt: dus geen blote benen en armen. De controle is vrij streng, maar er kan bij de ingang van het complex kleding geleend worden, zodat je niet onverrichter zake terug hoeft.

ligboeddha

Wat Pho, Tempel van de liggende Boeddha

Wat Pho of voluit Wat Phra Chetuphon Wimon Mangkhalaram (De tempel van de liggende Boeddha), . De tempel is ontstaan door een restauratie aan de Wat Phodharam in 1788 die op dezelfde locatie stond. De tempel werd hersteld en uitgebreid onder het bewind van koning Rama III, en is wederom hersteld in het jaar 1982.

Wat Pho is de grootste en oudste wat in Bangkok (80.000 vierkante meter) en biedt onderdak aan meer dan duizend Boeddha-beeltenissen. Dit is meer dan enige andere tempel in het land. Daarnaast is hier ook de grootste enkelvoudige Boeddha-beeltenis te vinden: de liggende Boeddha. Deze liggende Boeddha maakte deel uit van de restauratie van koning Rama III, is zesenveertig meter lang en vijftien meter hoog. De liggende Boeddha is versierd met bladgoud en met parelmoer op de ogen en voetzolen. De voetzolen tonen 108 voorspoedig gestemde afbeeldingen in een Chinese en Indische stijl.

In 2019 ben ik weer eens een keer wezen kijken bij deze tempel, die ik in 1989 voor de eerste keer heb bezocht. Het is razend druk met toeristen, die overal hun foto's (en selfies!!) willen maken. Geduld is dus nodig om deze tempel te bezoeken en wat foto's te maken. Maar hieronder heb ik er een paar voor een mooie indruk van dit grote complex.

Chao Mae Tuptim

In 1999 heb ik dit heiligdom ook als eens bezocht en was nu verbaasd, dat het er totaal anders uitzag. Vroeger moest je in de tuin van het Hilton Hotel zijn om dit zeer uitgebreide heiligdom te vinden. Honderden  phallussen stonden er. Nu is het heilgdom in de tuin van het Mövenpick Hotel en een stuk kleiner. Ook de locatie is niet meer precies hetzelfde, zij het dat het heiligdom wel in dezelfde tuin is gebleven. Wat de geschiedenis is van deze verplaatsing en verkleining heb ik niet kunnen achterhalen.

Wat Traimit en Phra Mahomodop

Aan het begin van Chinatown, in wat eens een anders onopvallende tempel van Wat Traimit was, staat 's werelds grootste massief gouden Boeddhabeeld. Gemaakt van ongeveer 83% puur goud en met een gewicht van vijf en een halve ton, is het 5 meter hoge zittende beeld miljoenen dollars waard tegen de huidige goudprijs.

Oorspronkelijk was dit Gouden Boeddhabeeld volledig bedekt met gips om het te verbergen voor de vijand en heeft daardoor op verschillende plaatsen in Thailand gestaan. In 1955 werd het verplaatst naar de Traimit Witthayaram-tempel waar het nu nog steeds staat. Hier werd ontdekt dat het van puur goud was gemaakt.
Het beeld is ongeveer 700 jaar oud.

Wat Hua Lamphong

Wat Hua Lamphong is een drukke koninklijke tempel van de derde klasse in het centrum van Bangkok, daterend uit de vroege Rattanakosin-periode.De tempel is in twee verdiepingen gebouwd waarbij de wijding- en vergaderzalen op de eerste verdieping zijn gemaakt, mogelijk om ze tegen overstromingen te beschermen. Er zijn heiligdommen voor koning Rama V en voor Ganesha op het terrein.

De tempel is gelegen aan Rama IV Road, met Si Lom Road en Suriwong Road in het moderne zakendistrict van Bangkok in het zuidoosten en Si Phraya Road in het noordwesten.

Ruamkatanyu Foundation

De Ruamkatanyu Foundation is opgericht op 22 juni 2513. Het doel is om doodskisten te leveren aan degenen die zijn overleden en er niemand is om het lichaam op te eisen. Onder de Thaise Chinese boeddhisten wordt aangenomen dat donaties voor doodskisten voor overledenen zonder familieleden en het aanbidden van Chinese goden zullen helpen om uw geluk te versterken en eventuele tegenslagen te voorkomen.

Als u eenmaal bij de Stichting bent binnengegaan, benadert u de balie om het bedrag dat u wilt doneren door te geven. En daarna volgt u de rituelen die bij deze donaties horen.

De Foundation bevindt zich naast de Wat Hua Lamphong.

Sri Maha Mariaman Temple at Silom Road

Dit is de meest populaire hindoetempel in Bangkok. De Sri Maha Mariamman-tempel, ook wel bekend als Maha Uma Devi, is geopend sinds 1879 en bevindt zich in Silom Bangkok. Het is een hindoetempel in Zuid-Indiase architectuurstijl en het is er vaak druk.

Let op als je naar binnen gaat,want het dragen van schoenen en foto's maken is niet toegestaan!!