(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Batu grotten

Beeld van Hanuman bij de Batu grotten in Kuala LumpurDe Batu Caves bevinden zich ca. tien kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. De grot is 400 meter lang en 100 meter hoog en werd in 1892 ontdekt. Eigenlijk bevinden zich in deze heuvel meerdere grotten, waarvan die met de lange trap de bekendste is. Onderaan de trap bevinden zich nog enkele grotten, die ook een bezoek waard zijn. Het is de heilige plaats (grot) van de Hindoes in Maleisië, die je hier ook in groten getale ziet.
Eén keer per jaar wordt in de Batu Caves het Thaipusam feest gevierd. Het is een viering voor de jongste zoon van Shiva (Subramaniam) en de eenwording van Pusan en de Brihaspati sterren.

Om de grot te bereiken moet je een lange, steile trap beklimmen met 272 treden. Na de beklimming van de trap met de vele treden ben je bijna op een hoogte van 100 meter. Het tempelcomplex boven bestaat uit drie gedeeltes en een paar kleinere. De grootste wordt Cathedral Cave of Temple Cave genoemd en is voorzien van Hindoe-heiligdommen.

Op maandag 6 november 2017 beklim ik zelf de trap om een kijkje te nemen in de grot. Alles is groot en drukwekkend en er zijn veel hindoes, die boven aan verschillende ceremonies meedoen.
Na het bezoek aan de hoofdgrot, ga ik nog naar een grot op de begane grond; de Ramayana grot. Hier wordt het Ramayana-verhaal uitgebeeld en in alle kleuren verlicht, wat een heel speciale sfeer geeft.