(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kaart met de stadsprovincie BeijingBeijing, hoofdstad van China

Beijing is de hoofdstad van China. De stad is reeds sinds de stichting van de Qing-dynastie in 1644 de hoofdstad van China, met uitzondering van de periode 1928-1949, toen Nanjing de hoofdstad was.

De stadsprovincie Beijing wordt geheel omgeven door de provincie Hebei, behalve in het zuidoosten, waar Beijing grenst aan de stadsprovincie Tianjin.

Beijing is een van de grootste steden van de Volksrepubliek en van de gehele wereld. De stad wordt vooral gezien als het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. De stad is daarnaast een belangrijk knooppunt voor verschillende vormen van vervoer met vele spoorwegen, autowegen en autosnelwegen die in en uit de stad gaan.

In Beijing ben ik in 2010, omdat dit het begin- en eindpunt is van een reis door Noord Korea.  Ik bezoek dan o.a. de Confuciustempel, de Lamatempel, het Tiananmenplein en de Verboden Stad. Ook maak ik een leuke fietstocht door de stad.
In 2011 begin ik in Beijing voor een rondreis door China. Ik ga naar de Grote Muur, wandel door de Hutongs,  en maak een Toer door de stad. Ook bezoek ik de Tempel van de Hemel en het Zomerpaleis.

Onderstaande serie foto's is van de allereerste keer dat ik in China ben (2010): een korte wandeling, een leuk diner 'savonds met entertainment en het station van Beijing vanwaar we naar Noord Korea zullen vertrekken.