(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Bangalore

Over de stad

Bangalore (ಬೆಂಗಳೂರು in het Kannada; sinds 1 november 2014 officieel: Bengaluru) is de hoofdstad van de Indiase staat Karnataka, in het district Bangalore. Bangalore heeft 8.425.970 inwoners (2011) en is de op twee na grootste stad in India.

De stad werd in de 14e eeuw gesticht als Bendakalooru, wat "Stad van de gekookte bonen" zou betekenen. De naam Bangalore ontstond in de Britse tijd.

Ik ben in Bangalore van 6 t/m 16 februari 2019 samen met mijn Indiase vriend Binay. Het reisverslag van deze trip vind je hier>>

De stad is druk en de indruk is vrij internationaal, omdat Bangalore de stad is met veel bedrijven die zich met digitale technieken bezig houden en daardoor erg internationaal georiënteerd is. De stad wordt daarom ook wel het "Silicon Valley" van India genoemd. Maar het blijft een typisch Indiase stad: chaotisch. lawaaiierig, kleurrijk en geurrijk en af en toe een koe op de weg.

Beelden van de stad

Tijdens mijn verblijf hier schoot ik hier en daar plaatjes om een indruk van deze stad vast te leggenb. De hieronder staande serie geeft die indruk:

Parken in de stad

Men noemt Bangalore soms wel de 'groene stad' vanwege de vele parken, die de stad rijk is. Ik ben er in februari en dat is dus in de droge tijd, dus veel groen was wat stoffig of vergeeld. Maar ik wandel onder andere door de belangrijkste twee: Cubbon Park en de Lalbagh Botanische tuinen. Hieronder een impressie:

Markten

De Krishna Rendra markt is de grootste markt van de stad, maar ook alle omliggende wijken hebben hun speciale markten met eigen specialiteiten. Kleurrijk is een Indiase markt zeker: veel kruiden, bloemen, fruit, enz. Alleen al vanwege de vele verschillende geurenb van allerlei kruiden maken een wandeling tot een plezierig tijdverdrijf. Maar ook de kleuren en de manier waarop de mensen hun waren aanbieden en verkopen. Kortom: als je ooit in Bangalotre komt moet je dit beslist niet overslaan!

De metro

De metro in Bangalore kent twee lijnen en is slechts een paar jaar in bedrijf in de stad. Merkwaardig is, dat er in een aantal stations wel roltrappen zijn, maar die gaan in de meeste gevallen naar beneden. Naar boven moet je vaak zelf lopen of ergens een lift zoeken. Weliswaar heeft men op de meeste plaatsen ruimte voor roltrappen gemaakt, maar die zijn er (nog) niet. Toch is de metro een goed vervoermiddel om snel door de stad te reizen, want het verkeer verstopt een heleboel straten.

Er zijn geen automaten om een kaartje te kopen, dus moet je bij een loket in de rij staan. Soms is er maar één loket open, terwijl er wel 6 beschikbaar zijn. Het vraagt dus enige tijd om een kaartje te kopen. De treinen zijn kort dus erg snel vol. Let er bij het instappen wel op, dat het voorste deel van de trein alleen voor vrouwen toegankelijk is!! Eenzelfde indeling heb ik tot nu toe alleen maar in Japan gezien.

metrokaart Bangalore