(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Kunst en historie in Bengalore

De musea

Bengalore kent verschillende musea. Het belangrijkste is de National Gallery of Modern Art waar werk van Indiase kunstenaars wordt geëxposeerd. Een beetje merkwaardig museum, omdat de indeling nogal willekeurig overkomt.
De Mahua Gallery is een plaats waar in twee zalen interessante moderne kunst wordt getoond, die ook gekocht kan worden.
Karnataka Chitrakala Parisha is eigenlijk een kunstacademie. Op het terrein staat ook een museum waar in 14 zalen een uiteenlopend aanbod van verschillende kunstensoorten wordt gepresenteerd.

De Venkatappa Art Gallery is onderdeel van het Archeologisch Museum en toont weinig interessante kunst van meneer Venkatappa. Het feit dat deze man een eigen museum heeft is vreemd, omdat de kunst vrij neutraal is en er niet echt uitspringt. Naast kunst van hem wordt er in andere zalen ook nog het een en ander tentoongesteld, maar de meeste zalen zijn leeg.

Het Metro Art Center is een initiatief dat bij de opening van de metrolijn verschillende galleries, workshops, etc. herbergde. Nu is daar vrij weing van over. Eén ruimte met wat schilderijen en buiten staan er nog wat sculpturen.

Naast deze kunstmusea bezoeken we ook andere musea, waaronder het reeds genoemde Archeologisch Museum waar oude beelden zijn samen gebracht. Het Kempegowda Museum is gewijd aan de stichter van de stad Bangalore. Het is een zaal op de eerste verdieping van de Mayo Hal. De entree is gratis, maar er is ook erg weinig te zien.

Kortom: musea in Bangalore blinken niet echt uit in mooie en uitgebreide presentaties zoals we dat in het westen gewend zijn. De presentaties zijn vrij slordig en aan onderhoud van de musea wordt niet veel aandacht besteed. Helaas mag vrijwel nergens gefotografeerd worden.

Een uitzondering op dit verhaal vormt het Visvesvaraya Technologisch Museum, dat zeer uitgebreid is en ook goede presentaties heeft van techniek, ruimte en ruimtevaart, het menselijk lichaam, digitale technieken, enz. Dit museum is zo uitgebreid, dat er veel tijd voor nodig is om alles goed te bekijken.

Je moet er bij deze musea wel rekening mee houden, dat je als buitenlander soms (veel) meer entree moet betalen dan de Indiërs. Bijvoorbeeld voor de National Gallery betaal je RND 500 en een Indiër RND 10.

De impressie hieronder geeft een summier overzicht van de verschillende musea, die ik in de tijd dat ik in Bangalore was heb bezocht:

Historische gebouwen

De historie van Bangalore vind je terug in het (vrij kleine) Bangalore Paleis (1887). Aan dit paleis is een afschuwelijk grote metalen hal gebouwd om er concerten te houden of voor bruiloften en partijen.
Daarnaast vind je het Tipu Sultan Paleis (1791) en het Bangalore Fort (1537).

Straatkunst

Opschriften die je overal ziet vormen soms ook "kunst". De ene keer vraag je je af wat er bedoeld wordt, soms zie je dat niemand zich iets aantrekt van de tekst en soms is het gewoon leuk om te lezen. Hieronder een paar voorbeelden die ik in Bangalore heb gefotografeerd.