Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentAdmirorframes has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/admirorframes/admirorframes.php on line 19
(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Kaart van Bhutan met de reisroute

BHUTAN: koninkrijk in de bergen

vlag van Bhutan

In 2008 heb ik dit land van 16 maart t/m 5 april bezocht met een wandelreis, georganiseerd door Sawadee Reizen te Amsterdam. Via Phuengsholing, Paro, Timphu, Punakha, Trongsa, Jakar, Mongar en Trashigang eindigde de reis in Samdrup Jongkhar. De route staat in rood op deze kaart aangegeven.

Het Koninkrijk Bhutan is een land in de Himalaya tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent.
De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de draak. Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de Chinese draken.

Bhutan, gelegen in het oostelijke Himalaya-gebergte, bestaat vrijwel geheel uit bergland en is daarmee een van de reliëfrijkste landen ter wereld. Alleen aan de grens met India is het wat vlakker met een hoogte van slecht 97 meter boven de zeespiegel. Daarna loopt de hoogte echter zeer snel op tot meer dan 7500, met de Gankar Punsum als hoogste top (7561 m).
Bhutan kan globaal verdeeld worden in vier landschappen. In het noorden ligt de ‘Great Himalaya’, de hoogste centrale bergketen van het Himalaya-gebergte die loopt van de Chomo Lhari in het westen tot Phameleja in het oosten. Hier liggen veel bergtoppen van meer dan 6000 m hoogte, bedekt met eeuwige sneeuw en gletsjers. Ca. 20% van Bhutan is continu bedekt met eeuwige sneeuw. Veel bergtoppen zijn nog niet of nauwelijks beklommen en hebben soms nog niet eens een naam.Tussen deze indrukwekkende toppen liggen dalen op een hoogte van minimaal 3500 m met een toendra-achtige begroeiing. De Great Himalaya wordt slechts door één dal doorsneden, namelijk dat van de Kuru Chhu (Lhobrak).
Dwars op de Great Himalaya liggen de bergketens van de ‘Inner Himalaya’ met daartussen de belangrijkste valleien van Bhutan (o.a. Thimphu, Paro, Haa, Bumthang, Tongsa en Punakha), vaak op hoogtes tussen 1500 en 2700 m. In dit gebied liggen ook alle grote steden van Bhutan. De meeste opvallende keten is de Black Mountains met diepe ravijnen en de belangrijkste barrière tussen Oost- en West-Bhutan. Door de passen loopt een weg van het oosten naar het westen op meer dan 2000 m hoogte. Verschillen in hoogte en ligging ten opzichte van moessonwinden zorgen voor een vegetatie die varieert van dichte nevelwouden tot toendra-begroeiing.
De uiteinden van de bergketens van de Inner Himalaya worden ‘Outermost Ranges’ genoemd en vormen een apart klein landschap. De Outermost Ranges rijzen uit de Duar-vlakte tot 600 meter op en stijgen dan door middel van steilwanden of ‘escarpments’ tot een hoogte van 1500 meter. Door de Outermost Ranges stromen een aantal rivieren of ‘chhus’ door diepe kloofdalen.
De Duar-vlakte, 13-16 km breed langs de Indiase grens, is in feite een sedimentvlakte van de Ganges en de Brahmaputra. De 18 ‘duars’ zijn de vruchtbare valleien tussen twee riviervalleien in. Al naar gelang de doorlaatbaarheid van de bodem groeit hier lang gras of dicht regenwoud.
Bhutan telt vier grote onbevaarbare riviersystemen, de Amo Chhu, de Kuri Chhu, de Gamri Chhu en de Thimphu Chhu. Het enorme potentieel aan waterkracht van deze riviersystemen zorgt voor een flinke bijdrage aan Bhutaanse economie. De grootste rivier van Bhutan is de Manas of Drangme Chhu. Alle rivieren van Bhutan stromen door de duars richting Brahmaputra in India. (Bron en meer informatie: http://www.landenweb.net/bhutan/)