(Leestijd: 1 - 2 minuten)

"Wie is Wie" in Bhutan?

Boeddhisme is de staatsgodsdienst van Bhutan en overal word je daarmee geconfronteerd: in de dzongs en in tempels. Het vormt ook een belangrijk gegeven voor de geschiednis van het land. Daarom is het handig om te weten wie daarin een belangrijke rol hebben gespeeld en heb ik een aantal kenmerkende personen uit de Bhutanese geschiedenis even uitgelicht.

rimpoche

Guru Rinpoche

of Padmasambhava. Deze Tibetaanse monnik bracht in de 8e eeuw het Boeddhisme naar Bhutan en wordt hier vereerd als de Tweede Boeddha. In veel tempels staan beelden van hem. Tiger's Nest bij Paro is gebouwd als herinnering aan het feit, dat hij daar op een tijger naar toe is gevlogen.
Hiernaast: Guru Rinpoche op een muurschildering in de tempel van Rangjung.

 

NgwanwangNamgyal

Zhabdrung Ngawang Namgyal

Leefde van 1594 tot 1651 en wordt beschouwd als de stichter van Butan. Hij verenigde de verschillende stammen met elkaar. Wordt vereerd als de derde belangrijke persoon na Boeddha en Guru Rinpoche.
De Shabdrung (ook Zhabdrung) is de belangrijkste tulku-linie in Bhutan, vergelijkbaar met de dalai lama in Tibet. Een tulku is een lama, die uit mededogen is geïncarneerd om gelovigen te leiden op het pad naar verlichting.

Pema Lingpa

Pema Lingpa

is de nationale schatvinder (terton) van teksten van Guru Rinpoche, die deze op verschillende plekken in Bhutan had achtergelaten.

Hiernaast:  Pema Lingpa in een tempel in Tsakaling Gewog