(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Eerste verkiezingen in Bhutan

verkiezingsteamTijdens onze rondreis door Bhutan worden op 24 maart 2008 verkiezingen in Bhutan gehouden voor een parlement. Het zijn de allereerste verkiezingen die ooit in Bhutan worden gehouden. Overal in het land staan borden waarop partijen hun verkiezingsplakkaten kunnen opplakken en in ieder district wordt campagne gevoerd.
Er doen slechts twee partijen mee en het motto is simpel: het maakt niet uit op wie je stemt àls je maar stemt. De vierde koning van Bhutan had tot deze democratisering besloten. Tot nu toe is er een soort vertegenwoordiging van de bevolking met afgevaardigden uit de verschillende provincies. Zij werden aangewezen en kwamen slechts een paar keer per jaar bij elkaar. In principe lag de macht bij de koning.

verkiezingsbordIn Thimphu kom ik een verkiezingsteam tegen (zie foto links). Men vertelt trots over de verkiezingen. Het wordt me niet duidelijk wat de verschillen zijn met de andere partij. Het maakt hen ook niet zoveel uit, want men vindt het belangrijker dat men gaat stemmen, dan de verschillen te benadrukken. De flyer die ze uitdelen staat onder op deze pagina.

stembureauAls wij de Nabji trek lopen worden de verkiezingen gehouden. Onderweg bij Jangbi zien we een lange rij bij een gebouwtje waar men kan stemmen. Mensen moeten in hun eigen district stemmen, dus dat betekent voor sommigen lang reizen.

 
Na het stemmen krijgen de kiezers een button waarop de dank voor het stemmen staat. Ik speld er eentje op, waarna deze kiezer trots op de foto gaat.kiezer met button

button spelden

 verkiezingsflyer