(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Cameron Highlands: thee en veel kassen

Vrijdag 3 november 2017 ben ik in Tanah Rata, een plaatsje middenin de Cameron Highlands, het gebied in Maleisië dat bekend staat om zijn uitgestrekte theeplantages. Gister was ik hier aangekomen met mijn groepsreis en dat was toch wel even schrikken. Naast de vele regen die dag zag ik ontelbare kassen, die soms tot aan de top van de bergen waren neergezet. Een vreselijk gezicht, maar door de juiste temperatuur hier kan men aardbeien en bloemen kweken.

De dag dat we in Tanah Rata zijn gaan we op excursie. Tanah Rata doet erg toeristisch aan en dat blijkt ook te kloppen want we moeten file rijden om bij de theeplantage te komen. Eenmaal op die plantage zien we machinaal plukken. Met de hand doet men het niet meer, want dat is te duur. Het werk wordt voornamelijk door gastarbeiders uit o.a. Bangladesh en Cambodja gedaan.
Na de plantage gaan we naar de fabriek. Hier kunnen we alles op afstand zien, want de toeristen (en dat zijn er erg veel!) mogen vanachter glas kijken. Jammer, want ook de geur heb je dan niet.

Onze dagtocht gaat verder met een junglewalk door het 'mosbos', een prachtig bos, dat door de hoge luchtvochtigheid begroeid is met mos. Gelukkig kiest onze lokale gids niet het standaardpad, maar weet een eigen route, die ons dwars door het bos voert.
Het tochtje eindigt bij een vlinderboerderij, waar wat kleine dieren zitten en ook ergens een vlinder fladdert en bij een lokale markt.