(Leestijd: 1 minuut)

Wat Khao Sukhim

Gelegen op een heuvel met een oppervlakte van ongeveer 1.320 hectare, werd Wat Khao Sukim gebouwd in 1966 door vrome watkhaosukhimboeddhisten die geloof hadden in Phra Achan Somchai Thitawiriyo. Het doel van de tempel is om als meditatieruimte te worden gebruikt. Het uitgestrekte tempelcomplex biedt een vredige oase omringd door schaduwrijke boomgaarden. De tempel herbergt ook een grote verzameling religieuze voorwerpen en waardevol antiek geschonken door het publiek.

Ik bezoek samen met Song en zijn zus deze tempel op 20 november 2019. De tempel is geen mooi gebouw zoals tempels elders in Thailand, maar het complex bestaat uit een aantal recht-toe-recht-aan gebouwen. Deze zijn vol gestouwd met vazen, beelden, meubels en heel veel prullaria. Men zegt dat het allemaal geschenken zijn van gelovigen.
Ook zijn er ruim twintig wassen beelden van bekende Thaise monniken. Het is een soort museum van heel veel dezelfde zaken en geeft mij geen tempelgevoel. Maar het is wel apart om een beetje rond te kijken.

Van bovenaf heb je een mooi uitzicht op de omgeving en kun je zien dat men even verderop bezig is een nieuwe tempel te bouwen.