(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Standbeeld met drie koningen in Chiang Mai

Chiang Mai, stad in het noorden

Chiang Mai is volgens de statistieken de grootste stad na Bangkok, maar is niet zo'n wereldstad zoals Bangkok dat is. Er zijn veel redenen waarom er jaarlijks duizenden toeristen naar de stad komen. De stad kent een aantal historisch interessante plaatsen en vanwege de belangrijke strategische ligging in het verleden in verband met de zijderoute.

De stad vormt tevens een prima uitvalsbasis voor tochten naar de bergstammen in het noorden van Thailand, zoals de Karen, Akkha's, Lisu. In de omgeving van ChiangMai vind je verder veel handwerkfabrieken en fabriekjes voor o.a. sieraden, parasols, houtsnijwerk en zilver.

Terwijl de stad het grootste deel van het district Mueang Chiang Mai inneemt met 150.000 inwoners, loopt de stad door naar enkele naburige districten. De metropool heeft op deze manier berekend een inwonertal van 700.000 mensen, bijna de helft van de provincie ChaingMai.

1988 - 2015

De eerste keer dat ik ChiangMai bezocht was in 1988 met een groepsreis via Cross Country Travels. Ik heb toen echter weinig van de stad kunnen zien, omdat mijn moeder overleed en ik weer terug ben gegaan naar Nederland. In de jaren daarna echter heb ik regelmatig alleen of met Somsong de stad bezocht.

2017

In 2017 ga ik op 8 april met de trein van Bangkok naar Chiang Mai waar ik  tot 15 april blijf. Ik bezoek de dierentuin, maak een tochtje over de Ping Rivier, ga naar Doi Inthanon, de hoogste berg in Thailand, ik fiets door de oude stad Wiang Kun Kam, ga een dag aan het werk met olifanten en maak er onder andere het Songkran festival mee, het Thaise Nieuwjaar.

Naast de hierboven vermelde fotoseries maak ik ook wat andere foto's in de stad:

Tempels in de stad

Chiang Mai is de stad van de vele tempels. Ik bezoek er verscheidene, die deze keer erg bezig zijn met de voorberidingen voor het Songkran festival. Een antal vind je terug in de fotoserie hieronder.

Avondmarkt

Chian Mai kent verschillende grote markten. De grootste is de zeer toeristische Nightbazar. Op 7 maart 2009 verblijven we in een hotel in het noorden van de stad en daar is een uitgebreide avondmarkt met verschillende optredens:

Kantoke diner en dansen

Donderdagavond 12 maart 2009 bezoeken we het Chiang Mai Cultural Center. Hier krijgen we een typisch Noordthais Kantokediner. Terwijl we eten wordt een aantal Thaise dansen uitgevoerd. Na afloop van het diner is er een mogelijkheid om nog meer dansen te zien van de verschillende bergvolken in Noord Thailand. Die worden echter op een andere locatie op het complex uitgevoerd. Helaas is dat niet erg duidelijk, want de meeste mensen vertrekken. Somsong en ik gaan echter wel kijken.
Er is een duidelijk verschil: de Thaise dansen tijdens het diner worden in hun geheel uitgevoerd; de bergvolken mogen van één dans slechts een zeer kort fragment laten zien. De foto's hieronder geven een aardige indruk van de hele avond.

Chiang Mai in 1994

In 1994 ben ik in de stad en maak een paar wandelingen langs tempels en handwerkfabriekjes.