(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Elephant Nature Park

We bezoeken dit park op 8 en 9 maart 2009. Er zijn hier er zo'n dertig olifanten en ze komen uit alle delen van Thailand. Omdat ze ziek zijn, òf omdat ze zijn weggekocht van shows, òf omdat de eigenaar geen geld meer heeft voor het onderhoud.
Om 11.30 mogen we meehelpen met voeren. De manden met bananen en komkommers staan klaar en de slurven pakken het allemaal keurig van ons aan.
Na de lunch mogen de olifanten gewassen worden in de rivier, waarna ze zich meteen weer onder het zand spuiten of gaan spelen in een modderbad.
Ik met een olifantLek, de oprichtster van het kamp, komt persoonlijk een praatje houden. Een bijzonderheid, omdat ze vaak op pad is om het kamp te promoten of een betere behandeling van olifanten in Thailand te bepleiten.
Helaas bestaat het bezoek van het kamp voornamelijk uit buitenlanders: toeristen en vrijwilligers. Slechts één procent van alle bezoekers is Thais. Ook als scholen bijvoorbeeld gratis worden uitgenodigd, komen ze niet. De reden: de olifanten doen geen kunstjes, zoals voetballen of touwtrekken wat ze bij andere shows en olifantenkampen in Thailand wel doen. Het is erg jammer dat men niet komt, omdat een goede voorlichting aan de bevolking tot een betere behandeling van de dieren zou kunnen leiden.

Het onderkomen in het park is erg goed. Met de geluiden van allerlei dieren op de achtergrond is het stil genieten. Helaas wordt het een beetje verstoord, omdat er elders wat harde Thaise popmuziek wordt gedraaid. Maar ja, we zijn in Thailand, een land waar men vaak niet zonder lawaai kan.

Naast de dertig olifanten zijn er hier ook nog zo´n 50 honden, een twintigtal koeien en waterbuffels en een serie katten. Eén van de koeien wil graag geknuffeld worden, maar ook de honden laten zich niet onbetuigd. De katten hebben hun eigen terrein: boven bij de 'lounge'. De enige dieren die je hier niet, maar overal elders in Thailand wel ziet, zijn kippen. De reden is niet duidelijk.

Op de tweede dag van het bezoek ben ik al vroeg wakker om te genieten van de zonsopgang. Helaas is deze niet zo mooi. Alle dagen al hangt er een waas over Noord Thailand en zijn vergezichten erg mistig. Dit komt, omdat er heel veel bos en landbouwgrond wordt afgebrand voor nieuwe landbouwgrond. Het gevolg is, dat er permanent rook over het land hangt. Deze verdwijnt pas in de regentijd en die laat nog even op zich wachten.

Na het ontbijt gaan we aan de wandel over het uitgestrekte terrein en krijgen uitleg bij verschillende olifanten.
Als we terugkomen zijn er weer nieuwe groepen toeristen gekomen en kan er om 11.30 uur weer gevoerd worden.