(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Wiang Kum Kam

Wiang Kum Kam is een oude stad (Thai: เวียง wiang 'ommuurde stad') gelegen ongeveer 3 km ten zuiden van de zuidoostelijke hoek van het stadscentrum van Chiang Mai. Volgens de kronieken en archeologische gegevens werd de oude stad rond het laatste deel van de 13e eeuw gebouwd door koning Mangrai. De stad werd opgericht als een nieuwe hoofdstad door de koning na zijn overwinning op het koninkrijk van de mon-mensen van Hariphunchai, het tegenwoordige Lamphun. Als gevolg van herhaalde overstromingen, werd een paar jaar later een nieuwe hoofdstad gebouwd, Chiang Mai. Wiang Kum Kam bloeide tijdens het bewind van de Mangrai-dynastie tot het einde van de 16e eeuw.

Ik bezoek dit gebied op 16 april 2017 en doe dat op de fiets vanuit Chiang Mai. Het is mogelijk om een tour te maken door het gebied met paard en wagen, maar deze optie was voor mij niet beschikbaar, want alle koetsjes waren bezet door een groep. Ik doe het dus op mijn fiets, want om het lopend te doen is het te groot. Helaas is er geen Engelstalig materiaal beschikbaar, maa gelukkig staat bij de meeste ruïnes wel Engelse tekst.

Op verschillende plaatsen zijn ruïnes te vinden, die ik overigens niet allemaal heb bezocht. Ik heb me vanwege de hitte beperkt tot Pu Pia, Thatkao, Pha Chao Ongdam, Phaya Mangrai, Nan Chang en E Khang.