(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Chobe Nationaal park

In Chobe zijn we op dag 23 en 24 van onze ronde reis door Zuidelijk Afrika (24 en 25 september 2013)

Op weg naar de camping

chobe1chobe3Nadat we op de laatste camping in Namibië alles opgebroken hebben gaan we op weg richting Botswana. Bij een tussenstop in Katima Muliko drinken we een cappuccino en doen nog wat inkopen. Daarna gaan we weer de grens naar Botswana over bij Ngamo. Het is weer tijd voor de formulieren! Aan de kant van Botswana zijn ze op, dus dat wordt alleen stempelen. Bij de grensovergang staan een paar mooie baobabs en natuurlijk maak ik daar een plaatje van, want je ziet ze eigenlijk nauwelijks in dit gedeelte van Afrika.

Via een vrijwel kaarsrechte asfaltweg rijden we door het Chobe Nationaal Park naar Kasane. Stoppen mogen we niet, want we hebben voor deze rit geen entreegeld betaald. Het park staat bekend om de grote hoeveelheid olifanten, die hier zouden zitten en ja hoor, onderweg steekt een grote groep de weg over.

De rit vandaag eindigt in Theba Lodge and Camping bij Kasane. Hier is het zwembad weliswaar iets grote dan gister, maar het ziet er net zo vies uit, dus ga ik er maar niet in. Mijn tent staat helemaal aan de rand van de camping en zo kan ik mooi op de rivier kijken. Er komen zelfs nog een paar olifanten vlakbij. Gelukkig staat er genoeg schrikdraad, zodat ze niet al te dichtbij kunnen komen. Om het Chobe Nationale Park staan geen hekken, dus de dieren kunnen overal vrij rondlopen. Daarom is het belangrijk overal goed op te letten.

Gamedrive in de ochtend

chobe4Na een nacht met geluiden van nijlpaarden en bewakers die steeds met schijnwerpers langs de tent liepen vertrekken we om kwart voor zes voor een gamedrive in het park. We klimmen allemaal op een truck, die bestuurd wordt door Pezzi, die tevens onze gids is. Voor hem zijn we “my VIP'S” en vanuit zijn cabine probeert hij steeds iets naar achter te schreeuwen om ons het een en ander uit te leggen, maar erg succesvol is dat niet, want hij is nauwelijks te verstaan. We rijden door het park en ondertussen komt de zon steeds hoger.

Vanaf een heuvel zien we de Chobe rivier met nijlpaarden, antilopes, buffels, enz. Maar wij blijven boven. Daar is ook genoeg te zien: impala's, maraboes, gieren, olifanten, giraffes, een dwerguil, sabelantilopen, een baviaan, koedoes, parelhoenders en wrattenzwijnen. Moeilijk, maar niet onmogelijk was het spotten van een luipaard. De chauffeurs van de verschillende trucks gaven de positie aan elkaar door en na enig zoeken hadden we het geluk om een jong luipaard te zien, die rustig tussen alle toegesnelde jeeps rondloopt. Als we weer op de camping zijn ga ik met Jaap het naderend afscheid van Robert en Charles voorbereiden. Zij zullen ons in Vicfalls gaan verlaten.

Boottocht over de Chobe rivier

Om 15 uur gaan we op een boot voor een prachtige tocht over de Chobe rivier. Deze boot vaart rustig en stopt regelmatig zodat we alle dieren kunnen zien en fotograferen. Met een wijntje (hoe decadent kan het soms zijn) zit ik op het bovendek en heb een prachtig uitzicht op de mooie omgeving.
robertcharlesEr zijn heel veel dieren. Met name olifanten en die blijven altijd mooi om naar te kijken en op de foto te zetten. Maar we zien ook krokodillen, nijlpaarden, impala's, litschiewaterbokken, buffels en heel veel verschillende vogels. Na drie uur varen eindigt de tocht bij een mooie zonsondergang.

's Avonds worden we uitgebreid voorgelicht over de laatste dagen van de reis: de Victoria watervallen in Zimbabwe. Ook nemen we officieel afscheid van onze kok Robert (links) en de chauffeur Charles (rechts). Daarna duik ik voor de laatse maal de tent in, want in Zimbabwe kom  ik in een hotel.