(Leestijd: 2 - 4 minuten)

WestBengalen

Darjeeling, mooie stad in de bergen

Darjeeling is een stad in de Indiase staat West-Bengalen (zie de kaart rechts). Het is de hoofdstad van het gelijknamige district Darjeeling.

De stad ligt in de bergen aan de voet van de Himalaya. De op twee na hoogste berg, de Kangchenjunga, ligt direct in het zicht. Darjeeling is om twee redenen beroemd: door de speciale thee en om de Darjeelingspoorweg, die op de werelderfgoedlijst staat. De spoorweg verbindt Darjeeling met de lager gelegen stad Siliguri.

Ik ben hier met mijn Indiase vriend van 14 tot 18 februari 2020. De temperatuur valt wat tegen: 8º en in de schaarse zon af en toe 11º. 's Avonds daalt het dan tot zo'n 4º. De laaghangende bewolking of mist is er ook debet aan, dat de temeratuur niet erg hoog komt. Maar gelukkig hadden we voldoende warme kleding bij ons. Vreemd is wel als je ontdekt dat de verwarming in gebouwen niet of slechts gedeeltelijk aanwezig is. Dat is even wennen als je uit een land komt, waar verwarming in ieder huis goed geregeld is.
Gelukkig heeft die temperatuur weinig invloed gehad op ons programma. We kunnen in die paar dagen veel bezoeken en doen vrijwel alles te voet, omdat de stad niet erg groot is, maar ook zo'n speciale sfeer heeft en we daar volop van willen genieten.

Beelden van de stad

Vanuit een taxi maak ik het volgende filmpje over het leven hier:

De Darjeeling Toy Train

Op  verschillende foto's in bovenstaande serie zie je de trein door Darjeeling. Deze rijdt inderdaad dwars door de stad en je moet er overal rekening meehouden, want beveiliging, zoals bijvoorbeeld spoorbomen, zie je nergens. Hieronder een filmpje:

Dali klooster

De officiële naam is het Druk Sangag Choling klooster en het ligt aan de weg van Darjeeling naar Ghum. Op de dag dat wij er zijn is het behoorlijk in de mist gehuld, wat op zich aardige plaatjes oplevert. Een oude monnik nodigt ons uit om aan de grote gebedswielen te draaien, die in een speciale ruimte zijn opgesteld.

Ghum

Na het Dali Klooster lopen we door naar Ghum. Eigenlijk een apart plaatsje, maar te voet makkelijk te bereiken vanuit Darjeeling. Hier bezoeken we het Ghum klooster oftewel het Samten Choeling klooster. Klein, maar met een mooi Boeddhabeeld. Even verderop staat het Guru Sakya klooster, dat veel groter is en o.a. een mooie centrale tempelzaal heeft.
We eindigen de wandeling in het stadje zelf.

Darjeeling Zoo

Een bezoek aan de dierentuin is hier eigenlijk een 'must', omdat hier veel dieren uit de Himalaya zouden zijn. Deze zijn echter moeilijk te vinden, omdat de leefgebieden nogal groot zijn. Prima voor de dieren hoor! Verder is het veel klimmen en dalen, want ja, je zit hier in de bergen!

Vredespagode en Japanse tempel

Met de bouw van de vredespagode is in 1972 begonnen en in 1992 ingewijd ter nagedachtenis aan de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki. In de pagode zijn 4 beelden van Boeddha. Vlakbij staat een Japanse tempel: de Nipponzan Myohoji Boeddhist tempel uit 1972.
Beide bezoeken we op 17 februari 2020.

Het Himalaya Tibet Museum

Op weg naar de Vredespagode nemen we eerst een kijkje in dit museum. Het is niet erg opvallend, dus moet je even zoeken. Maar dit in 2015 geopende museum is prachtig. Hoewel niet erg groot geeft het een mooi overzicht van de cultuur van Tibet en de bevolkingsgroepen.

De Hongkongmarkt

Waar deze naam vandaan komt heb ik niet kunnen vinden, maar wandelend door Darjeeling kun je er niet omheen: de drukke straatjes met kleine winkeltjes en kraampjes waar werkelijk van alles verkocht wordt. Het is wel vaak heel steil op en neer al dan niet met trappen, maar zeker de moeite waard.

Lloyd botanische tuinen

Jaja, we hebben ze ondanks de kou toch bezocht. In een warmere tijd zullen ze ongetwijfeld mooi zijn, maar nu was alles vrij kaal. Toch leuk om even door te wandelen al is het vanuit het centrum wel een behoorlijke afdaling (via de Hongkongmarkt) en dan natuurlijk ook weer terug klimmen!