(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Etosha, nationaal park

Op de camping bij de Brandberg heeft vannacht de hele nacht een hond voor mijn tent gelegen, die vrolijk kwispelde als ik tevoorschijn kwam. Een leuke waakhond in de ijzige kou. Hij liep 's ochtends verder ook vrolijk met me mee tot we vertrokken en zij weer op zoek ging naar andere contacten.

Tussenstop bij Herero- en Himba-vrouwen

Onderweg naar het noorden worden we aangehouden door een paar vrouwen en stoppen we bij kramen waar ze souvenirs verkopen. De dames in Herero-klederdracht en een Himavrouw willen – tegen betaling – wel op de foto. We rijden door naar Outjo voor de lunch en wat laatste inkopen.

Kamperen in Etosha bij Okaukuejo

etosha2

En dan rijden we naar Etosha, een nationaal park waar alle dieren zouden zijn te spotten. Onderweg zien we inderdaad giraffes, steenbokken, impala's, wildebeesten, een olifant en een witte neushoorn. Dat is dus een goed begin.

We zetten onze tenten op bij Okaukuejo. Hier is een drinkplaats waar veel dieren gebruik van maken. Inderdaad komen er gemsbokken, giraffes, parelhoenders, zadeljakhalzen, een trap en neushoorns. We kunnen het allemaal rustig bekijken terwijl de sociale wevers boven onze hoofden kwetteren en druk hun enorme nest in- en uitvliegen. Als het donker wordt gaan er een paar schijnwerpers aan, zodat je kunt blijven kijken. Het doet een beetje onwerkelijk aan, maar toch is het genieten van alles wat zich bij de drinkplaats afspeelt.

De tweede dag in Etosha: 2x een gamedrive

etosha3

's Morgens vroeg hoor ik leeuwen brullen en ga ik kijken bij de drinkplaats. Maar er is niets te zien. Wel hoor ik gebrul in de verte en gejank van hyena's, maar dat speelt zich op een andere plaats af. Omdat er verder geen andere dieren komen, ga ik ontbijten.
Daarna al vroeg op pad voor een gamedrive. Het is wel even wennen om door zo'n droge en grotendeels Hartenbeestkale vlakte te rijden. Bij de drinkplaats Okondeka zien we heel in de verte een groep leeuwen. Ze komen alleen maar in beweging om wat te drinken, maar dat doen ze helaas niet bij ons in de buurt. Verder zijn er weinig dieren.
Bij Nebrownii hebben we meer geluk: springbokken, gemsbokken, giraffes en wildebeesten. Bij Gemsbokvlakte zien we ook dieren in grote aantallen. Uiteraard stoppen we onderweg ook regelmatig voor o.a. olifanten, gemsbokken, wildebeesten, springbokken, koedoes, struisvogels, oorgieren, honingdassen (heel ver weg), zadeljakhalzen, giraffes en grondeekhoorns.

's Middags duik ik even het zwembad in. Daarna gaan we weer op gamedrive. Daarbij zien we een leeuw vlak naast de weg, die zich keurig voor ons omdraait; een echte showman! Bij de drinkplaats Olifantsbad zien we inderdaad olifanten, maar ook zebra's, hartenbeesten, impala's, een vechtarend en een zwarte neushoorn. Terug op de camping kan ik concluderen, dat Etosha inderdaad een rijke verscheidenheid aan dieren heeft. In de winkel heb ik een zogenaamde "afstreeplijst" gekocht waar alle dieren die in het park voorkomen staan. Daaruit blijkt dat we weliswaar niet alles hebben gezien, maar toch wel heel veel.
's Avonds kijk ik nog een keer bij onze eigen drinkplaats, waar nu ook neushoorns en olifanten komen. Een prachtig einde van deze dag.

Naar de andere kant van Etosha: Namutoni

etosha5

Vanmorgen vertrekken we naar de andere kant van Etosha. Via Halali, waar we de lunch gebruiken, rijden we naar Namutoni. Uiteraard is deze rit meteen een gamedrive en we zien o.a. de volgende dieren: een zwarte korhaan, een grijze zanghavik, aardwolf, havikarend, steenbok, witte neushoorn, wildebeesten, zebra's, springbokken en olifanten. We waren ook gelukkig om een luipaard te zien, die een beetje verborgen lag in de struiken. We rijden ook een stuk de vlakte op waar je een goede indruk krijgt van de uitgestrektheid ervan.

Na de lunch spotten we wildebeesten, zebra's, dikdik, giraffes, koedoes, springbokken, parelhoenders, mongoes en een vale toerako. Na een biertje en een duik in het zwembad neem ik nog een kijkje bij de drinkplaats en zie daar zo'n 50 zebra's af en aan lopen. Een geweldig gezicht!!
Tijdens het eten begint het te waaien en te onweren en moeten we de tenten afdekken met een regentent. Er gebeurt gelukkig weinig. 's Nachts moet ik er echter wel uit, want de 'ramen' moeten dicht: het regent in. Het blijft bij een paar dikke druppels, want als ik weer in de tent lig, is het alweer droog. Het is de enige regen die we tijdens de hele reis krijgen.