(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Flores, een weelderig eiland

Dit is het laatste eiland dat we in 1992 bezoeken in Nusa Tenggara. Afwisselend qua natuur, maar ook qua cultuur, omdat hier een vrij grote christelijke gemeenschap leeft op het overwegend Islamitische eiland.

We bezoeken een aantal dorpen waar de vooroudercultuur nog wordt vereerd, we kijken hoe ikat gemaakt wordt en aan het einde bezoeken we in de vroege morgen de vulkaanmeren van Kelimutu.

NGADA, een district met vooroudercultuur

Ngada is een district op Flores waar nog een vooroudercultuur in ere wordt gehouden, ondanks het feit dat de bevolking vrijwel geheel katholiek is.

We bezoeken de dorpen Langa, Bena en Wogo waar veel voorbeelden uit deze cultuur staan: Ngadhu's - de mannelijke offerpalen- en Bhaga's, de aan vrouwelijke voorouders gewijde huisjes.

IKAT, een mooie techniek voor prachtige doeken

Vlakbij Ende bezoeken we het Nggela, dat bekend staat vanwege het maken van ikat, een ingewikkelde methode om doeken van bepaalde motieven te voorzien. Bij ieder huis zie je wel iemand verven, weven of verkopen. Op de foto's hieronder staat een impressie van dit dorp, waar men ook nog bezig was met de voorbereidingen van een bruiloft.

KELIMUTU, een wonder in de natuur

De Kelimutu op Flores behoort tot de wereldwonderen in de natuur. De drie kratermeren in deze vulkaan hebben door hun zwavelgehalte verschillende kleuren, die in de loop der jaren veranderen.
Wij bezoeeken deze vulkaan in de vroege morgen, zodat we ook nog van een schtterende zonsopgang kunnen genieten. De foto's hieronder geven van deze gebeurtenis een kleine impressie.