(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Georgetown, gesplitst op het eiland Penang en het vasteland

Georgetown is de hoofdstad van Penang. Het is een prachtige, rommelige, hectische stad, met veel Chinese invloeden. Het is na Kuala Lumpur de meest bruisende stad van het land. Ik kom hier op 31 oktober 2017 met de veerboot vanaf Langkawi.

Beeld in Kek Lok Si in Georgetown

Kek Lok Si Tempel

De 1e november is dan de dag om de stad Georgetown te bezoeken. Het eerste dat ik bezoek is is de Kek Lok Si Temple. Dit is de grootste boeddhistische tempel van Penang en zelfs van heel Maleisie. De tempel ligt even buiten Georgetown, ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van de stad.
De bouw van de tempel begon in 1883, en nog steeds is de tempel niet helemaal gereed. Het complex bevat meerdere tempels, klokkentorens, gebedszalen, en een aantal mooie tuinen.Het tempelcomplex ligt tegen een heuvel met op de achtergrond Penang Hill.

Wandeling door de stad

Na het bezoek aan deze tempel ga ik naar de stad en ben uiteindelijk de rest van de dag aan de wandel. Het oude gedeelte van de stad behoort tot het werelderfgoed van Unesco. De wandeling begint bij de clan jetty's. Dit is een compleet dorp op palen boven het water waar Chinese clans wonen. In de 19e eeuw kwamen veel Chinese immigranten naar Maleisie. Om hun kansen te vergroten werden er clans (gilden) opgericht, zodat men samen beter kon overleven in de nieuwe leefomgeving, zonder hun gebruiken en tradities te verliezen.

Daarna loop ik de stad in en via de oude stad kom ik in het moderne centrum met hoogbouw en grote winkelcentra. Langzaam wandel ik noordwaarts op zoek naar een grote liggende Boeddha, maar die vind ik niet. Wel kom ik in een andere mooie Thaise tempel. Aan het eind van de middag kom ik dan weer in het hotel. Na een hete en inspannende dag hoog tijd voor een biertje! Eigenlijk is één dag in Georgetown te kort, maar morgen gaat de reis weer verder naar de Cameron Highlands.

Streetart

In Georgetown is erg veel 'streetart': kunstwerken die langs de straten staan of schilderingen op de muren van gebouwen. Er is zelfs een speciale wandelroute voor gemaakt. Een deel van de streetart bekijk ik tijdens mijn wandeling door de stad. Hieronder een impressie.