(Leestijd: 1 - 2 minuten)

De Grote Muur

Bij mijn derde bezoek aan Beijing moet natuurlijk ook een bezoek gebracht worden aan "De Chinese Muur". Ik doe dit op 11 juni 2011. In 2010 had ik al een stuk van de Muur gezien bij Dandong.

De grote muur loopt eindeloos over de bergenDe Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingswal in het noorden van China (en waarschijnlijk ok de lijken van duizenden arbeiders die tijdens de bouw gestorven zijn).
De 6.259 kilometer lange verdedigingswal, die in het Chinees "Muur van 10.000 li" (6440 kilometer) heet, moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. Het eerste deel werd vanaf circa 200 v.Chr. uit gestampte aarde opgetrokken door de Oud-Chinese Qin-dynastie. Deze dynastie is vernoemd naar de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi, die China na een periode van oorlogen in 221 v.Chr. heeft verenigd. De eerste bouwsels waren aarden en lemen verhogingen die aan de Romeinse limes deden denken, maar uiteindelijk deed steen zijn intrede en werden wachttorens gebouwd. Onder zeer slechte omstandigheden werkten meer dan een half miljoen arbeiders aan de Muur. Men beweert zelfs dat voor elke meter een man is gestorven. Tijdens de Tang-dynastie raakte de wal in verval, maar ten tijde van de Ming-dynastie (1368 - 1644) werd de muur hersteld en verlengd. Ook werden in deze tijd losse stukken muur met elkaar verbonden tot het enorme bouwwerk dat we vandaag de dag kennen.

Ik loop een stuk over de muur en dat is behoorlijk aardig klimmen en dalen, want de muur gaat over bergen heen. Je kunt je er geen voorstelling van maken hoe men dit ooit voor elkaar heeft gekregen.