(Leestijd: 2 - 4 minuten)

locatie Guwahati

Guwahati, stad aan de Brahmaputra

Guwahati is de grootste stad van de Indiase staat Assam, in het noordoosten van India. De stad is gelegen in het district Kamrup Metropolitan. De plaats Dispur, ongeveer 10 km ten zuiden van de binnenstad, is een deel van de gemeente Guwahati en fungeert als hoofdstad van de staat Assam.

Guwahati ligt aan de rivier de Brahmaputra.

De naam Guwahati is afgeleid van twee Assamese woorden. "guwa" betekent Betelnoot, "haat" betekent marktplaats.

Ik bezoek deze stad met mijn Indiase vriend van 12 t/m 13 en van 20 t/m 24 februari 2020.

Beelden van de stad

Guwahati is een typisch Indiase stad: rommelig en vuil, druk en lawaaiig. Dat laatste komt vooraal doordat alle weggebruikers hun claxon gebruiken om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Helpen doet het niet, want het verkeer gaat niet sneller.

De Khamakhya tempel

Dit tempelcomplex herbergt tempels gewijd aan tien mahavidya's, waarvan de Kamakhya-tempel de belangrijkste is. Het dateert uit de 8e eeuw en wordt verondersteld meerdere malen te zijn herbouwd tot de 17e eeuw. Het is een van de tempels waar de offervorm van aanbidding tot op heden wordt gevolgd. Toegewijden komen vaak met geiten als offer aan de Godin. 

Die geiten lopen er dan ook veel rond, sommige zelfs met een rode stip op hun kop. Ook ik krijg een rode stip op mijn voorhoofd bij een bezoek aan één van de tempeltjes op het complex.
De hoofdtempel bezoeken we niet, omdat je dan 3 à 4 uur moet wachten in een lange wachtrij,opgesloten in een smalle gang.

De Umananda tempel

Na een bezoek aan de Khamakhya tempel gaan we met een veerboot naar het Pauweneiland in de rivier de Brahmaputra, waar de Umanandatempel staat. Hier is het niet zo druk, maar toch staan mensen in de rij om naar binnen te gaan.

De tempel is opgedragen aan de aanbidding van Heer Shiva, Umananda is de meest gerespecteerde tempel in de hele staat en lokt toeristen van heinde en verre om te bezoeken. Tijdens de gelegenheid van Shivratri komen elk jaar duizenden aanbidders naar dit deel van de staat om de zegeningen van de Heer te zoeken.

De Assam State Zoo

Deze dierentuin herbergt de dieren op vrij grote oppervlaktes, zodat ze behoorlijk ruimte hebben. Meest opvallende hier is dat de Indiërs in grote groepen staan de schreeuwen bij de gibbons, zodat deze terug schreeuwen. Zo zie je maar weer dat mensen en apen wel erg op elkaar lijken.

Het Assam State Museum

Dit museum willen we op een zaterdag bezoeken, maar dan blijkt het gesloten te zijn. Dus komen we een dag later terug. Het gebouw is nogal somber binnen en heeft wel een opknapbeurt verdiend. Zeker de rechtervleugel. De linkervleugel is blijkbaar het paradepaardje, want hier is een prachtige zaal met sculpturen en op de verdiepingen erboven wordt het leven van verschillende stammen in Assam uitgebeeld.

Pobitora National Park

Op 21 februari gaan we even de stad uit en maken een trip naar het Pobitora National Park. Hier maken we een safari met een jeep. Je kunt ook op de rug van een olifant, maar dat is voor dat dier niet echt goed, dus dat doen we niet. Zielig is het wel, dat die olifanten dan toch de hele dag aan de ketting staan.
De safari duurt zo'n 1,5 uur en we spotten een aantal van de 102 neushoorns, die hier in het park zijn. Ook zien we veel vogels en wat runderen. Ook lopen er heel veel koeien rond, die het hier blijkbaar prettiger vinden dan een leven in de stad.