Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentAdmirorframes has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/admirorframes/admirorframes.php on line 19
(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Haeju op de route van Sariwon naar Pyongyang

Deze stad bezoeken we niet echt, maar op onze reis van Sariwon naar Pyongyang hebben we hier de lunch op 9 oktober 2010. We maken echter nog een aantal andere tussenstops.

De eerste stop is bij een berg: Suyang. Het verhaal gaat dat Kim il Sung, toen hij op reis was in 1972, de omgeving zo mooi vond, dat hij hier stopte. Vanaf dat moment zijn de bossen gekapt en is een rots zichtbaar gemaakt waarop met nu grote letters de spreuk "Leve Kim il Sung" staat gegraveerd. Ook voor zijn zoon Kim Jong il staat er natuurlijk het een en ander gegraveerd. Hoewel de natuur hier dus voor een groot deel gesloopt is heb je vanaf dit punt nog wel een mooi uitzicht over de rest van het landschap.

In Haeju zelf bekijeken we het Koryo Sami Paviljoen, dat zo'n 500 jaar oud is. Een merkwaardig gebouw waar zowel ambtenaren hebben gewerkt in ht verleden. alsook prostituƩes hun werk hebben gedaan. Daarna lunchen we in het Haeju hotel.

Na de lunch rijden we verder naar Pyongyang, maar stoppen nog even bij Sokdamgugok, waar in 9 bochten de rivier zich door het landschap kronkelt. Het is leuk om in deze omgeving even te wandelen.

Hierna bezoeken we nog een modelboerderij en in tegenstelling tot de boerderij die we al eerder hebben bezocht, mogen we hier het terrein op. Met heel veel geiten, varkens en konijnen is dit een echte fabriek, al zien de stallen er een stuk vriendelijker uit dan wat in Nederland gebruikelijk is. Hier hebben de dieren behoorlijk ruimte. De mest wordt omgezet in gas, waarmee het dorp van energie wordt voorzien.