(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Beeldje in HakodateHakodate, een stad ingeklemd tussen twee zeeën

Hakodate is een stad met zo'n 300.000 inwoners en was in 1854 één van de plaatsen waar westerse landen toestemming kregen om handel te drijven.

Ik ben hier op 16 juni 2015 en ga 's morgens vroeg al op stap om te zien hoe ze de markt opbouwen. Hier is het voornaamste product vis en allerlei aanverwante zaken worden op de markt uitgestald. Met name krab lijkt hier erg populair.
Later op de dag  maak ik met de groep een wandeling door de stad naar een begraafplaats voor westerlingen, de tempel Kôryô-ji en we wandelen door de wijk Motomachi met nog gebouwen uit de tijd, dat Hakodate een handelspost was. Hier vind je o.a. de Russisch Orthodoxe kerk.

Met een kabelbaan gaan we met z'n tweeën naar boven de berg Hakodate op, waar we ook lunchen met een prachtig uitzicht op de stad. Deze ligt op een schiereiland en wordt ingeklemd door de zee. Van bovenaf kun je duidelijk de zee aan beide kanten van de stad zien. Wandelend naar beneden komen we weer in de stad en gaan tot slot naar het in westerse stijl gebouwde fort Goryô-kaku.

De markt in Hakodate

Ik ben al heel vroeg op de ochtendmarkt met veel vis en heel veel krabben. Alles wordt er in gereedheid gebracht voor de verkoop. Doordat er verder nog weinig publiek is kan ik overal rustig kijken. Sommige verkopers geven uitleg, die ik niet altijd begrijp, maar aardig vind ik het wel. Als ik later met een groepswandeling terugkom is het razend druk.