(Leestijd: 1 minuut)

Hiroshima, stad met een zwaar verleden

Hiroshima is een Japanse havenstad in de gelijknamige prefectuur in het zuidwesten van het Japanse hoofdeiland Honshū. De stad ligt op de plaats waar de rivier Ota uitmondt in de Japanse Binnenzee. De stad ontstond vanaf 1589 rond een kasteel dat in de plaatselijke rivierdelta was gebouwd.

Hiroshima was de eerste stad in de geschiedenis van de mensheid die met een atoombom werd aangevallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends boven Hiroshima de uraniumbom Little Boy (die 4400 kg woog) afgeworpen uit de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper Enola Gay.

Ik bezoek deze stad in 2014 en 2016. In 2014 is het voornaamste doel het Vredespark dat aangelegd is ter nagedachtenis aan de atoombom en waar ook de "Atomic Dome" staat. Verder een bezoek aan het museum, dat op zeer indrukwekkende wijze de gebeurtenissen uit die tijd weergeeft. Ook bezoek ik vanuit deze stad een dag het eiland Miyajima, dat voor de kust van Hiroshima ligt.
In 2016 ben ik weer terug en bezoek ik wat andere zaken waaronder het kasteel Hiroshima-jo, de Naka afvalverwerking en het Museum voor Hedendaagse kunst, dat in het Hijiyamapark staat.