(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kaart van Honshu in Japan

Honshu, hoofdeiland van Japan

Honshu of Honsjoe, vroeger ook wel Hondo genoemd, is het grootste eiland van Japan. De oppervlakte is ongeveer 230.500 km²; dit is 60 % van de totale oppervlakte van Japan. Honshu is ongeveer 1300 kilometer lang, en de breedte varieert van 50 tot 240 kilometer. De kustlijn is 5450 kilometer lang. Het eiland telt ongeveer 98 023 000 inwoners (2006).

Honshu ligt ten zuiden van Hokkaido waarvan het is gescheiden door de Straat van Tsugaru. Ten zuiden van Honshu ligt Shikoku waarvan Honshu is gescheiden door de Japanse Binnenzee; ten zuidwesten ligt Kyushu waarvan Honshu is gescheiden door de Straat van Shimonoseki, en ten westen van het noordelijk deel van Honshu ligt het eiland Sado dat van Honshu wordt gescheiden door de Straat van Sado.

Honshu is bergachtig en er komen regelmatig aardbevingen voor. Ook is het gebied vulkanisch actief. Het hoogste punt is de uitgedoofde vulkaan Fuji (3776 meter). In het noorden is Honshu tamelijk koud, maar in het zuiden is het subtropisch. (Bron: Wikipedia)

Tijdens mijn verschillend reizen door Japan kom ik o.a. in de steden Tokyo, Kyoto, Osaka en Hiroshima.

Kastelen zie ik in Okayama en in Himeji staat het Witte Kasteel; in Matsumoto staat het oudste kasteel van Japan. Nara is de oude hoofdstad en in Kurashiki is nog een oude wijk te bewonderen met handelspakhuizen. In Koya-san slaap ik in een klooster en bezoek er debelagrijkste begraafplaats van het land.
Bij Shibu Onsen ga ik naar de 'snowmonkeys', maar maak ook een uitstapje naar Obusen om daar de kersenbloesem te bewonderen. Wandelen doe ik in Onomichi, waar een speciale tempelroute is. Maar ook loop ik van Magome naar Tsumago.

Bij Soja maak ik zelfs tweemaal een mooie fietstocht. En met de bus kom ik een keer langs de Fuji. In Sumiyoshi Taisha maak ik één van de festivals van Japan mee: het rijstplantfestival.

Klik op bovenstaande links voor meer informatie en foto's.