(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Monniken houden ons in de gaten

Hsipaw: dorp in het Shan gebied met een heel vroege ochtendmarkt

10 oktober 2012 hebben we een lange reisdag van Yangon via Mandalay naar Hsipaw, een plaatsje op 200 km ten noordoosten van Mandalay. We zijn hier in het gebied waar de Shan wonen. 's Middags hebben we nog even tijd om door het stadje te lopen en een paar leuke plaatjes te schieten.

Op 11 oktober ga ik met nog vier andere medereizigers al heel vroeg (4.30 uur!!) uit de veren voor de ochtendmarkt, die hier tussen 2 en 6 uur wordt gehouden. De verlichting bestaat uit kaarsen wat de sfeer heel bijzonder maakt. Men komt uit alle omringende dorpen; niet alleen om te verkopen, maar vooral ook om te kopen. Volbeladen wagens en brommers vertrekken na de markt weer naar de omliggende dorpen om de spullen door te verkopen.
Omdat we toch vroeg zijn zien we de monniken overal om hun aalmoezen vragen.

Na het ontbijt maken we een lange wandeling door de omgeving en lopen door de rijstvelden naar een dorp met Shan waar nog veel met de hand gemaakt wordt: waaiers, sigaren, vijzels, zelfs het maken van noedels is voor een deel nog handwerk. De machines hier dateren nog uit de tijd dat de Britten hier de zaak hadden bezet. Ook de de rijstoogst gebeurt met de hand. Overal zijn mensen druk aan het werk.

Kortom, een volle dag om van het landleven iets te kunnen proeven.