(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Snelboten op Inle

Inle: het kleine meer in Myanmar

Traditionele visvangst op het Inle meer in Myanmar"Inle" is Birmees voor Klein Meer. We verblijven hier twee dagen op 25 en 26 oktober 2012. Het is het gebied waar de beenroeiers actief zijn. Van een visser krijgen we een demonstratie met een traditioneel net.
We zien echter ook op andere (vissers)boten dat er met het been geroeid wordt. Het blijkt hier de normale manier van voortbewegen te zijn.

We varen op deze dagen naar verschillende plaatsen op en rond het meer. De eerste dag bezoeken we een plaats waar echte Birmanen worden gefokt, mooie en trotse katten. Ook gaan we naar een weverij waar uit de stelen van de lotus draden worden gehaald waarvan doeken worden geweven, die gebruikt worden om Boeddhabeelden mee te bekleden.
De tweede dag gaan we naar de Phaung Daw Oo met een kleine onherkenbare Boeddha. Onherkenbaar vanwege het vele goud waarmee deze is beplakt. Deze speelt een belangrijke rol in het Phaung Daw Oo Festival, dat hier om deze tijd gehouden wordt en waarvan ik een aparte fotoserie heb gemaakt. We varen vanaf het meer een eind een rivier op en bezoeken de Shwe Inn Dain pagode. Hier staat niet alleen een fraaie tempel, maar het is vooral bekend vanwege het feit, dat er 1054 kleine pagodes staan, die hier tussen de 14e en 18e eeuw zijn geplaatst.
De meeste zijn vervallen, maar er zijn er ook heel wat gerestaureerd, wat het geheel een bijzondere indruk geeft.