(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kaapstad, modern maar nog met townships

Vandaag (3 september 2013) maak ik een begeleide toer door Kaapstad en townships. Deze toer begint bij het gebouw waar het Race Classification Board in heeft gezeten, dat tussen 1959 en 1991 bepaalde tot welk ras je behoorde. Voor het gebouw staan nog twee banken uit die tijd: eentje voor “Whites only” en eentje voor “Non Whites only”. Als getuigen aan de tijd waar op een verschrikkelijke manier mensen van elkaar gescheiden werden. Maar ook welke rechten je had of helemaal geen rechten! De townships waar de niet-blanken wonen herinneren ook nog aan die tijd, al zijn het tegenwoordig 'buitenwijken' van de stad. De bewoners mogen weliswaar naar de stad verhuizen, maar kunnen dat niet omdat ze daar geen geld voor hebben.

township bij KaapstadIn Bo Kaap staan allemaal kleurig geschilderde huisjes. Oorspronkelijk bedoeld voor slaven, die na de bevrijding in 1834 hier een huisje kregen; nu worden ze bewoond door de yuppen van Kaapstad.

We brengen een bezoek aan Mama Rosie, die – ooit begonnen met de opvang van twee weeskinderen – 300 weeskinderen onder haar hoede heeft. Het project is in Khayelitsjha, één van de grootste townships van Kaapstad.
Naast deze wijk ligt een krottenwijk. Er komen nog steeds mensen om hun geluk te beproeven in de grote stad. Net als overal in de derde wereld ontstaan er krottenwijken aan de rand van de stad. Ook hier lopen we een stuk doorheen en krijg je een goede indruk hoe het leven hier is. De middag is een groot contrast. Na de krottenwijk gaat de toer naar The Waterfront, een modern winkelcentrum met luxe goederen en vrij prijzige restaurants. Mensen uit de townships of krottenwijken zullen hier nooit komen..... Van hieruit loop ik door de stad terug naar het hotel.