Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/sigplus/metadata.php on line 325
(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kaesong vlakbij de gedemilitariseerde zone

Kaes┼Ćng  is een stad in de provincie Noord-Hwanghae. Tijdens de Goryeo-dynastie (935-1392) was de stad de hoofdstad van Korea. De stad ligt dicht bij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.

Feest van de 10e oktober

Op 10 oktober 2010 komen we in deze stad. Op deze dag van de viering van de oprichting van de Arbeiderspartij mogen we niet in Pyoangyang blijven om daar de parade te zien, maar komen we in Kaesong. We komen in een mooi hotel, het Korea Folk Hotel en 's avonds rijden we naar de stad. We mogen in het centrum vijf minuten uit de bus om samen met Nood Koreanen te dansen op het plein. Daarna rijden we snel  verder naar een plek waar we uiteindelijk vuurwerk te zien krijgen, dat hier o.a. afgestoken wordt op een manier dat men het in Zuid Korea ook goed kan zien.
We zitten totaal geschieden van de Koreaanse bzoekers; de notabelen achter alle toeristen en het gewone volk achter een hek en bomen gescheiden van de rest. Als het afgelopen is moeten de toeristen eerst weg voordat de Koreanen zich in beweging mogen zetten. Je zou elkaar anders misschien tegenkomen....

Grafheuvels

In de buurt van Kaesong liggen oude grafheuvels van koningen van het Koreaanse rijk. Ze dateren uit de periode 1000 - 1400. Het is een interessant bezoek, waarover in het museum op z'n Noord Koreaans meer informatie wordt gegeven.

De gedemillitariseerde zone (DMZ)

Een uitgebreid bezoek aan de gedemilitariseerde zone doet je beseffen, dat er in dit gebied alleen maar een wapenstilstand is gesloten. Onder gewapende begeleiding en goed gecontroleerd mogen we het gebied in en kunnen we over de grens naar de Zuid Koreaanse kant kijken. Daar is overigens niets te zien. We kunnen zelfs even een stap over de grens zetten in de barak waar ooit de wapenstilstand getekend schijnt te zijn. Maar dat mag niet te lang duren, want de Noord Koreaanse militairen duwen je vrij hardhandig weer in de 'juiste richting'.