(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kalaw: mysterieuze grotten

In Kalaw zijn we twee dagen (23 en 24 oktober 2012). Dit plaatsje is ooit gebouwd om Britse ambtenaren in de gelegenheid te stellen zich uit de stad Rangoon terug te trekken vanwege het aangename klimaat hier.
Wij merken niet zoveel van dat "aangename", want we wandelen met z'n vieren naar boven in de brandende zon. Wat is daar dan te zien? Allereerst bezoeken we de Shwe Oo Min Paya. Dit zijn twee grotten waar honderden boeddhabeeldjes zijn neergezet. In de bovengrot kun je heel ver lopen; de benedengrot is minder diep.
Een tweede doel is de Hnee Pagode. Om daar te komen moeten we nog een heel eind klimmen. Hier staat een Boeddha uit mahoniehout gemaakt en bedekt met een laag gouden lak. Vanuit deze tempel wordt uit de Boeddhageschriften gereciteerd, zoals we ook al in Kyaukme hadden meegemaakt.

Olifantenproject

Op de tweede dag in Kalaw bezoeken we een project waar oude en zieke olifanten worden opgevangen. Door de geringe omvang van het gebied is er maar plaats voor een paar olifanten.
De medewerkers staan klaar met bananen, die we de dieren mogen voeren, daarna gaan we met z'n allen de rivier in om ze te wassen. Leuk om te doen en we genieten er allemaal van. Laten we hopen, dat men door dit soort bezoeken geld genereert om het project uit te breiden. Er zijn immers 10.000 olifanten in Myanmar en daar zullen er best nog wel wat bij zijn die ook opvang verdienen. Als bijdrage aan het project planten we ook nog zo'n 20 bomen.

Na de waspartij lopen we door rivier en jungle naar onze lunchplek en kunnen we even bijkomen Daarna maken we een vrij zware wandeling. Zwaar vanwege het constante stijgen, maar vooral ook door de warmte. Maar na een paar uur zijn we wer terug in de stad voor een heerlijk koud biertje.