(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kanoën tussen de nijlpaarden

Na een voortreffelijke ontbijt worden we met z'n vieren opgehaald voor een kanotocht, die we gaan maken op de Zambezi. We rijden door het Zambezi National Park stroomopwaarts en zien onderweg nog impala's, buffels, wrattenzwijnen en gieren. Bij een rustig deel van de rivier stoppen we en krijgen we nog een licht ontbijt. Terwijl de Boten voor een kanotocht op de Zambezi worden opge lazenkano's worden opgepompt krijgen we uitgebreid instructie hoe we moeten varen (de achterste stuurt, de voorste peddelt indien nodig mee) en wat we moeten doen in lastige situaties als stroomversnellingen, vastlopen op rotsen en draaikolken. Alles lijkt goed te doen.
De laatste instructie stelt ons helemaal gerust: Wat moet je doen als de boot wordt omgegooid door een nijlpaard? De oplossing is: Gewoon naar de kant zwemmen! (en natuurlijk hopen dat je het haalt!!) We tekenen ook allemaal nog een formulier, dat we dit allemaal geheel op eigen risico doen!

We doen de zwemvesten strak en oefenen nog even kort. Dan gaan we op weg. Het wordt een mooie tocht en alle stroomversnellingen en draaikolken overleven we. Ik ga achterin om te sturen en dan is het wel hard werken met iemand voorin die nog nooit eerder met een kano heeft gevaren.

De gids klopt regelmatig op zijn boot om nijlpaarden te ontdekken. En ja hoor, op verschillende plaatsen zie je de koppen boven water komen en moeten we omvaren. We ontdekken op deze manier tientallen nijlpaarden en de waarschuwing ervoor was dus zeker niet voor niets. Of je bij het omslaan van de boot enige kans hebt om naar de kant te zwemmen is nog maar de vraag. Maar gelukkig gebeurt er niets ernstigs en zijn we enkele uren later op de eindbestemming, waar we een lunch krijgen.

Jairos, onze gids op de Zambezi's Middags is het relaxen bij het zwembad en uitrusten van de toch wel zware lichamelijke inspanning van die morgen.
's Avonds is het slotdiner op het dak van het hotel en bedank ik namens de groep onze gids Jairos, die ons al die weken door zuidelijk Afrika heeft geloodst.