(Leestijd: 1 - 2 minuten)

boeddhaLeshan

LESHAN; de grootste zittende Boeddha ter wereld

Op 11 juni 2012 bezoek ik Leshan waar zich het grootste zittende Boeddhabeeld ter wereld bevindt. Dit 71 meter hoge beeld is in de rotsen uitgehouwen tussen 719 en 803 op initiatief van een monnik Haitong. Het beeld staat op een punt waar twee rivieren samenvloeien en het wordt verondersteld de scheepvaart aldaar te beschermen. Met een boot kun je vanaf de rivier Min het beeld in zijn volle glorie bewonderen en krijg je een indruk hoe groot het is. Om het in die tijd in de juiste proporties uit te hakken is een enorme prestatie. Alleen de onderbenen zijn niet helemaal in verhouding, maar de rest is perfect.

Via een steile trap kun je naar beneden om aan de voeten van Boeddha te staan en krijg je een goede indruk van de enorme afmetingen en voel je je heel klein. Via een steile trap naar boven klauter je weer terug. Bij dit beeld bezoek ik ook twee tempels. De Lingyun Tempel staat vlakbij het hoofd van Boeddha en wordt druk bezocht. Hier staan prachtige uit hout gesneden figuren.
Na het bezoek aan de Boeddha loop ik door en kom via een mooie brug en nog eens 450 treden omhoog bij een andere tempel. Alleen al vanwege de ligging is het hier een stuk rustiger.