(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Lhasa, hoofdstad van Tibet

Slagers in hun kraam op straat in LhasaLhasa is de traditionele hoofdstad van Tibet en sinds 1964 de hoofdstad van de in dat jaar gevormde Tibetaanse Autonome Regio in de Volksrepubliek China. Voorheen was het de hoofdstad van de regio U en daarna van U-Tsang, ook wel Centraal-Tibet genoemd.
De stad is de traditionele zetel van de dalai lama met de paleizen Pottala en Norbulingka. De stad wordt in het Tibetaans boeddhisme gezien als het heiligste centrum van Tibet. De stad ligt op een hoogte van 3650 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Tibet, het land eromheen, wordt het "dak van de wereld" genoemd.
Lhasa betekent letterlijk "plek van de goden". Oude Tibetaanse documenten en inscripties spreken echter tot vroeg in de 7e eeuw van Rasa, wat "binnenhofplek" of "geitenplek" betekent.

Wandelen door de stad

De dagen dat ik hier ben (15 t/m 17 en 27 juli 2007) loop ik heel veel door de stad om het dagelijkse leven te bekijken. Het is druk en gezellig. Erg overheersend beeld in het centrum is dat er heel veel mensen een zogenaamde kora lopen (zie aldaar). Dit gebeurt voor een groot deel bij de Jokhang, de hoofdtempel in de stad.

Bezoek aan het paleis van de Dalai Lama: Pottala

Eén van de belangrijkste zaken die je in Lhasa moet bezoeken is natuurlijk Pottala, het officiële paleis van de Dalai Lama, die er niet meer woont maar in ballingschap in India woont. Helaas zijn alleen de twee bovenste verdiepingen toegankelijk. Bij de rondleiding merk je ook, dat de Chinese toeristen onder leiding van de Chinese staatsgids een ander verhaal te horen krijgen dan wij, die met een Tibetaanse gids het paleis bezoeken.

Festival op de laatste dag

 De laatste dag dat ik in Lhasa ben (27 juli) kom ik bij een tempel waar een soort festival plaatsvindt. Men loopt er met versierde stokken, bezems met een wit lint en volgt bepaald rituelen in de tempel. Ook wordt er meer verbrand in de ovens dan op andere dagen. Erg indrukwekkend om te zien en de foto's hieronder geven een impressie.
De laatse foto's van deze serie zijn 'gewoon' van de stad op mijn terugweg naar het hotel.