(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Mandalay, beroemde stad in Myanmar

Mandalay is de op één na grootste stad in Myanmar. De stad ligt aan de rivier de Ayeyarwady en vormt één van de belangrijkste handels- en industriecentra van het land.

Gouden hoofd van BoeddhaOp 16 oktober 2012 hebben we hier een dag die we zelf kunnen invullen en ik ga met drie andere reisgenoten op stap. Met de fietstaxi rijden we naar de Maha Myat Muni Pagode in het zuiden van de stad. Hier staat een groot gouden beeld van Boeddha waar alleen mannen goud op mogen plakken. Het is er druk. Niet alleen bij het beeld, maar ook bij de vele winkeltjes die hier zijn. Achter de pagode zijn straatjes met heel veel ateliers waar men boeddhabeelden maakt in alle soorten en maten. De slijpsteen is hier een veel gebruikt gereedschap.

Na de Maha Myat Muni Pagode pagode rijden we achterop de motor naar een workshop waar bladgoud wordt gemaakt. Met zware hamers wordt hier goud plat geslagen totdat het flinterdun is.
Met een taxi gaan we naar het "Gouden Klooster" waar het goud is vervangen door hout en we bezoeken de Kuthodaw Pagode waar het "grootste boek ter wereld staat". Op 729 tabletten staat de Tripitaka (de leerstellingen van Boeddha). Niet dat we deze gaan lezen, maar het bezoek is zeer de moeite waard.
We sluiten de dag af met een beklimming van Mandalay Hill om van het uitzicht te genieten, maar ook om de zon te zien ondergaan.

Vanuit Mandalay we fietsen twee dagen in de omgeving. De eerste dag rijden we via Mingun en de tweede dag bezoeken we Ava en de U-bein brug. De laatste dag in Mandaly  maak ik nog een serie foto's bij het busstation voordat we naar Bagan vertrekken.