(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Mondesa, township bij Swakopmund

Op 14 september 2013 ga ik op tour door Mondesa, de township van Swakopmund. In de tijd dat Zuid Afrika hier nog de lakens uitdeelde en de blanke boeren alle voorrechten gaf, ontstonden dit soort “thuislanden”. Men deelde de township in per stam. Men bepaalde ook aan welke stam men de macht gaf; zo kregen de Damara een huis met twee slaapkamers, de Nama 1 slaapkamer en de Herero 3 slaapkamers. Wij gaan onder leiding van Nico, de gids, al deze stammen af.

townshipSwakopmundBij de Damara maken we kennis met Mama Lena, de chief, die hier gevraagd kan worden om bijv. te bemiddelen bij huiselijke problemen. Bij de Nama ontmoeten we een vrouw, die met allerlei kruiden mensen geneest. Wij mogen aan ieder potje ruiken en krijgen te horen waarvoor het middel geschikt is. Hier krijgen wij ook les in de zogenaamde “kliktaal”. Erg moeilijk voor ons, maar ik doe mijn best. Bij de Herero vertelt een mevrouw in prachtige klederdracht ons over het familieleven.
De township ziet er keurig uit en iedereen is tevreden met het huis, dat voorzien is van water en elektra. Bovendien, geld om naar de stad te verhuizen heeft men niet, dus is het ook een noodzaak om hier te blijven.

Even verderop ligt een krottenwijk van mensen, die later naar de stad zijn getrokken. Ook daar brengen we een bezoek. Hier moet men gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen.
De tour eindigt in een bar, waar we een drankje en een lunch krijgen. Deze laatste bestaat o.a. uit pap, kip, noten, een soort spinazie en rupsen. Apart, maar lekker. Hierna zingt een groepje van 5 jongens nog wat voor ons. Ze hebben helaas wel een erg christelijk repertoire, maar zingen verder goed.