(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Myohyang-san herbergt de cadeaupaleizen van de Kims

Myohyang-san is een berg in het noorden van Noord Korea, die erg populair is vanwege de vele wandelingen die je er kunt maken. Dat is echter niet ons doel, want dat is een bezoek aan het International Friendship Exhibition Centre, 's werelds grootste schatkamer. Op deze tentoonstelling zijn cadeaus die de Noord-Koreaanse leiders door de jaren heen gekegen hebben. Eén gebouw slaat de cadeaus op die zijn gegeven aan Kim Il-sung (dit betreft 150 zalen met 225.000 cadeaus), terwijl een kleiner gebouw de cadeaus bevat die zijn zoon Kim Jong-il heeft gekregen (50 zalen met 60.000 cadeaus).
De zalen zijn 'uitgehakt uit de berg' en zijn toegankelijk via loodzware massieve deuren. Wij mogen hier dus een kijkje nemen waarme men maar wil aantonen hoe populair de leiders in de wereld werden gevonden. Camera inleveren a.u.b. en sloffen over de schoenen aantrekken! Gelukkig hoeven we niet alle zalen door, maar de cadeaus dir door de Nederlandse Communistische Partij zijn geve en mogen we natuurlijk niet missen: het partijprogramma en een Delfts blauw bordje.

Voordat we deze tentoonstelling bezocten hebben we nog een tussenstop gemaakt bij een tempel. De tweede al in onze 9-daagse reis. Dit keer is het de Pohyon Tempel uit 1042. We hebben niet veel tijd, dus we gaan er in een sneltreinvaart doorheen. Bijzonder zijn hier de 80.000 boeddhistische geschriften, die tot het werelderfgoed behoren.