(Leestijd: 1 - 2 minuten)

fietsen in Ho Chi Minh City

Van Ho Chi Minh City naar Ben Tre

Maandag 16 november 2009 vertrekken we met de bus, omdat we in HCMC niet kunnen fietsen. Het is spitsuur en de straten zijn vol brommers. Blijkbaar wil iedereen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Met uitzondering van de regel, dat iedereen rechts rijdt, zijn andere regels moeilijk te ontdekken. Alles en iedereen rijdt kriskras door elkaar. Iedereen wil voordringen en kijkt niet naar elkaar, al houdt men wel rekening met elkaar, want ongelukken gebeuren er ogenschijnlijk niet.

HCMC is een stad in opbouw. Hoewel Vietnam nog een socialistische republiek is, zie je overal invloed van het kapitalisme, al zijn westerse ketens nog niet volledig toegelaten. Nieuwe wijken worden gepland met veel hoogbouw. Daarin komen de mensen die nu nog in krotten wonen. Werkgelegenheid is er ook in de buurt gepland. Je ziet overal bouwprojecten voor wegen, want de stad slibt snel dicht.
Na een uur mogen we in een buitenwijk voor de eerste keer op de fiets. De kwaliteit daarvan is niet echt geweldig, want de versnellingen doen het niet al te best. Ook de rem is even wennen, maar na enige oefening is het redelijk te doen.
bootDe mensen onderweg zijn ontzettend vriendelijk en overal wordt “Hallo” geroepen, dus roepen we ook gezellig terug.
Bij de lunch eten we olifantsoorvis, die op een speciale manier wordt opgediend. De bediening maakt van stukjes vis, groente en kruiden rolletjes in rijstvellen en zo wordt de vis als voorgerecht genuttigd. Verder krijgen we garnalen, soep, rijst, enz. Kortom, deze eerste Vietnamese lunch bevalt heel goed.
We maken een boottocht over de Mekong en gaan op bezoek bij een fruitproeverij, rijden een stukje met paard en wagen, waarbij de kleine paardjes zwaar werk moeten verrichten in de hitte. Nadat we honingthee hebben geproefd, stappen we in roeiboten en varen over een mooi gedeelte van één van de vele zijtakken weer terug naar onze boot.
Omdat het al vrij laat is, kunnen we niet meer zo lang over het eiland fietsen, want het wordt snel donker. Maar de tocht is heel leuk over smalle paadjes.
Na het diner wordt de avond besloten met Vietnamese zang en muziek